Metro
Metro Nieuws 22 feb 2019 / 11:47 uur

‘Weinig Nederlanders trots op kantooromgeving’

Op Instagram zie je ze aan de lopende band voorbij komen  gelikte, hippe kantoren, met koperen bureauaccessoires en veel planten. In realiteit zien veel kantoren er, eh, verre van zo uit. En dat zit veel Nederlanders dwars: maar 54 procent is écht tevreden over zijn of haar werkomgeving, blijkt uit onderzoek van Staples.

‘Deprimerend’

Het bedrijf deed onderzoek onder 7000 kantoormedewerkers. Wat bleek? Meer dan een kwart van de ondervraagden voelt zich ‘in verlegenheid gebracht’ door zijn of haar kantoor, één op de tien werknemers beschrijft de kantooromgeving als demotiverend en maar liefst 9 procent als deprimerend. Een zware term, maar niet geheel onterecht, als we de onderzoekers mogen geloven. In het Instagram-tijdperk van millennials zouden de looks van een kantoor steeds belangrijker worden en kan ’t voor veel mensen zelfs de doorslaggevende factor zijn om ontslag in te dienen.

Buiten de deur

Een ander opvallend gegeven: een kwart van de onderzochte Nederlandse kantoormedewerkers is niet alleen ontevreden, maar ervaart zelfs schaamte voor zijn of haar werkplek. Zonde, want het kan erg leuk zijn om een klant of partner op het kantoor te ontmoeten, terwijl een kwart van de respondenten nu liever buiten de deur afspreekt.

Verven maar

Als ’t aan Staples ligt, geven alle werkgevers hun kantoren binnenkort een goed likje verf. Zeker wanneer je bedenkt dat millennials echte jobhoppers zijn en het vaak niet lang bij één werkgever houden. Een aantrekkelijke werkomgeving zou daar een handje bij kunnen helpen, omdat het opeens ’n stuk makkelijker wordt om geïnspireerd te raken of productief aan de slag te gaan. Scheelt werkgevers weer ontslag, levert werknemers veel plezier op, een win-win-situatie, als je ’t ons vraagt. En laten we wel wezen: wat kleur op de muur stemt áltijd vrolijker dan een grijze brei.

Metro-tips

Denk je nu: oké, zo’n restyling van het kantoor is best een aardig idee, maar wáár moet ik in godsnaam het geld vandaan halen? Dat snappen we. Het mooie nieuws is: met kleine, vrijwel kosteloze aanpassingen, kan je al een hoop mooie dingen realiseren. Probeer de bureaus bijvoorbeeld eens zo dicht mogelijk bij het raam te zetten: werknemers vinden ’t over het algemeen fijn om ergens naar te kunnen kijken. Weinig ramen? Kies dan voor een mooi schilderij. Mocht je weinig daglicht in het kantoor hebben (dat werkt over het algemeen het beste) kan het raadzaam zijn om sfeerspotjes op te hangen: veel gezelliger dan TL-licht. En dan, tot slot: planten, planten, planten. Niet alleen fijn voor ’t oog, maar ook voor je zuurstofinname voor die dag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Weinig Nederlanders trots op kantooromgeving’
Sluiten