Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 feb 2019 / 10:39 uur

Mooi weer! Komende week kans op temperatuurrecords

We zijn pas net uitgewinterd, maar er komen alweer temperaturen aan waarbij de korte broeken en de T-shirts uit de kast gehaald kunnen worden. Er wordt namelijk verwacht dat het kwik zo hoog op zal lopen dat er verschillende temperatuurrecords zullen sneuvelen.

Weeronline verwacht namelijk op dinsdag en woensdag in delen van het zuiden van Nederland maxima van 17 à 18 graden. Dat is een stuk hoger dan het record uit 1922: toen werd op 26 februari in Maastricht een temperatuur van 16,5 graden gemeten.

Het regionale record voor 27 februari is een stukje moeilijker te breken. Dat stamt uit 1959 en staat op 17,8 graden. In De Bilt staat het record voor die dagen op respectievelijk 15,1 (1964) en 16,3 graden (2003).

Slag om de arm

Een woordvoerder van Weeronline houdt nog een kleine slag om de arm „Alles hangt af van de windrichting. Als die zuid of zuidoost is treedt föhnwerking op. De lucht komt dan over de Ardennen en wordt droog en warm." Hij verwacht dat dit het scenario wordt.

Overigens moeten er nog wel een flink aantal graden bijkomen voordat we in de buurt komen van de vroegste lokale warme dag ooit. Die werd gemeten op 24 februari 1990: op het voormalig KNMI-weerstation Oost-Maarland tikte het kwik toen 20,4 graden aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mooi weer! Komende week kans op temperatuurrecords
Sluiten