Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 feb 2019 / 13:04 uur

ADO-supporters bekladden Amsterdams beeld

Supporters van de voetbalclub ADO Den Haag hebben De Dokwerker in Amsterdam beklad met gele en groene verf. Het standbeeld staat op het Jonas Daniël Meijerplein ter nagedachtenis aan de Februaristaking.

Instagram

Op Instagram hebben aanhangers van ADO Den Haag foto’s geplaatst van het beeld en meerdere bekladdingen met de tekst: „Tot zondag joe”. Dan speelt Ajax uit tegen de Haagse club, waar de Amsterdamse supporters al jarenlang niet meer welkom zijn.

Een woordvoerder van de politie noemt de bekladding van De Dokwerker „heel ongepast”. De politie gaat kijken of de daders met behulp van camerabeelden kunnen worden opgespoord. De Februaristaking, die bekendstaat als het grootste openbare protest in Europa tegen de jodenvervolging door de nazi’s, wordt maandag op deze plek herdacht.

Bekladdingen

Op de foto’s en filmpjes van de ADO-fans is verder te zien dat er op een muur JHK is geschreven, wat in kringen van voetbalsupporters zou verwijzen naar Joden Hebben Kanker. Ook staan op de beelden bekladdingen als 070 en FCDH op onder meer een café in Betondorp, verkeersborden en diverse muren.

Op het Binnenhof wordt boos gereageerd op de antisemitische bekladdingen in Amsterdam. PvdA-leider Lodewijk Asscher en Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD) hopen dat de daders worden gevonden en vervolgd. De actie wordt ‘sneu en triest’ genoemd.

‘Tegen deze acties’

Ook ADO Den Haag distantieert zich van de bekladdingen. Ze keren zich als club ,,nadrukkelijk tegen deze onbegrijpelijke acties."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
ADO-supporters bekladden Amsterdams beeld
Sluiten