Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 25 feb 2019 / 13:54 uur

Haute Cuisine Voor Maximaal 10: Shaami Huis

Hij is bepaald geen makkelijke eter, Steven Schaap. De mannen van Shaami Huis wisten hem echter met spit en mes te overtuigen: ‘Dit is hoe shoarma bedoeld is.’

Door Tara Lewis

Steven Schaap (37) woonde zo’n anderhalve maand in Delfshaven toen hij voor het eerst binnenliep bij het Syrische Shaami Huis op de Schiedamseweg. "Eigenlijk was ik onderweg naar de warung hiernaast, maar die was dicht. Ik had ergens gelezen dat dit Syriërs zijn en was wel nieuwsgierig. Door het raam zag ik die gozer met een groot mes en dat spit in de weer. Ik wist meteen dat het goed was."

Liever een broodje

Hij bestelde in zijn enthousiasme een ‘dubbele Arabische shoarma schotel’. "Dat was heel lekker maar veel te veel, zeker met friet erbij. Die dient eigenlijk alleen maar als vulling dus sindsdien bestel ik liever een broodje." Dat gebeurt sinds zijn eerste bezoek, zo’n anderhalf jaar geleden, minstens twee keer per maand. "Regelmatig neem ik hier vrienden mee naartoe, bijvoorbeeld van mijn voetbalteam, zij komen hier inmiddels zelf ook graag."

Fateirs

Steven kent de kaart op zijn duimpje en regelt de bestelling. Al snel verschijnen de eerste gerechten op tafel, zoals Baba Ganoush van gegrilde aubergine, granaatappel, knoflook en citroen, geserveerd met vers gebakken brood. “Alles wordt hier op de dag zelf gemaakt en dat proef je ook.” Zo getuigen ook de fateirs, verse ‘mini calzones’ uit de oven met verschillende vullingen. De een is nog lekkerder dan de ander maar favoriet is die met spinazie, ui, granaatappel, olijfolie en citroen.

Simpele prak

Om het feest compleet te maken komen de ‘broodjes’, wat eigenlijk een understatement is voor de riante porties. Bij de kipshoarma wordt huisgemaakte Syrische knoflooksaus geserveerd. "Dit is zoals shoarma volgens mij bedoeld is, zelf gemarineerd vlees wat langzaam wordt geroosterd." Steven is zelf een fanatiek amateurkok. "Dat heb ik meegekregen van mijn ouders, die hebben nu ze met pensioen zijn zelfs een kookstudio." Toch kan hij een ‘simpele prak’ ook waarderen. "Mits het goed gemaakt is." Gelukkig kan zijn vriendin ook goed koken. "Ik probeer minder streng te zijn. Het is soms wel lastig als je zo kritisch bent als ik."

Shaami Huis, Schiedamseweg 38B.

Oordeel: alles bij elkaar zijn we inclusief twee Ayran (yoghurtdrank) precies 20 euro kwijt. Dat is idioot weinig als je bedenkt dat alles super vers en verrukkelijk is. Shaami Huis is een parel, niets minder.

Baba Ganoush: 3,50, broodje Falafel: 4,50, broodje Arabische kipshoarma: 3,90 euro. Syrische fateirs met lamsvlees/spinazie/olijven: 1,50/1,25/1,25 euro.

NIEUWSPEPER

Reageer op artikel:
Haute Cuisine Voor Maximaal 10: Shaami Huis
Sluiten