Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 feb 2019 / 19:20 uur

Rotterdamse wethouder stapt op vanwege vastgoeddeal

De Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (D66), die ging over Financiën, Haven en Grote Projecten, is opgestapt. Hij diende zijn ontslag in na een kritisch rapport van de rekenkamer over zijn rol als topambtenaar van de gemeente Rotterdam bij een oude omstreden vastgoeddeal over de ontwikkeling van het zogeheten Schiekadeblok, vlakbij het centraal station. Hij zou naar journalisten gelekt hebben uit een vertrouwelijk document.

Door te lekken naar de pers, zou Visser het beeld rondom zijn rol in het project hebben geprobeerd te beïnvloeden.

Hoewel hij politiek niet verantwoordelijk is, heeft Visser toch besloten de eer aan zichzelf te houden en weg te gaan. „De berichtgeving over het Schieblok is mij niet in de koude kleren gaan zitten", schrijf Visser aan de gemeenteraad, waar hij nog wel voldoende steun had.

‘Pijn in mijn hart’

„Met pijn in mijn hart ben ik zelf tot de slotsom gekomen dat ik voor mezelf geen mogelijkheid meer zie om de stad Rotterdam als wethouder te dienen." Volgens de rekenkamer was de 52 miljoen euro die Rotterdam op tafel legde voor het Schiekadeblok, dat moest transformeren tot een zakenwijk, veel te veel.

In zijn brief schrijft Visser dat hij geprobeerd heeft de beeldvorming na het rapport bij te sturen. „Ik heb daarbij gehandeld in een emotionele opwelling wat onverstandig was en dat had ik dan ook niet moeten doen."

Volgens het AD en RTV Rijnmond heeft Visser geheime stukken over de deal uit 2009 laten uitlekken om zo aan te tonen dat het bedrag van 52 miljoen wel degelijk realistisch was.

Visser was de meest ervaren wethouder van Rotterdam. Hij was onder meer belast met ingewikkelde dossiers als de verkoop van Eneco en de bouw van de nieuwe Kuip. Zijn dossierkennis was groot. Wie hem gaat opvolgen, is nog niet bekend. Tot zijn opvolger bekend is, worden zijn portefeuilles verdeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rotterdamse wethouder stapt op vanwege vastgoeddeal
Sluiten