Metro
Metro Nieuws 5 feb 2019 / 20:14 uur

Meldpunt voor medewerkers azc geopend

De FNV heeft dinsdag een digitaal meldpunt voor medewerkers van asielzoekerscentra geopend. De vakbond deed dat omdat personeel van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich tijdens het werk zorgen maakt over de eigen veiligheid.

De bond verwijst naar een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over opvangcentra voor overlastgevende asielzoekers. Het personeel in die centra heeft onvoldoende middelen om grenzen te stellen aan asociaal en crimineel gedrag. Zo mogen zij bij agressie overlastgevers niet opsluiten, omdat zij daar niet toe bevoegd zijn. Ook moeten er betere afspraken met de politie komen, die hen kunnen ondersteunen bij incidenten zowel in als buiten het AZC.

Volgens RTV Drenthe heeft de FNV een brief naar hun leden van het COA gestuurd met daarin de vraag of zij tijdens hun werk worden blootgesteld aan bedreigingen of geweldsincidenten. „Werk jij bij COA en heb je een onveilige situatie meegemaakt? Meld het ons!" is de aanhef van de brief van de vakbond.

Snel actie

De FNV vraagt het COA snel actie te ondernemen om de werkomstandigheden te verbeteren in de centra voor overlastgevende asielzoekers. Ook wil de vakbond in kaart brengen hoe veilig de werkomstandigheden zijn in alle opvanglocaties van het COA.

Het COA laat weten dat het de hoogste prioriteit geeft aan veiligheid voor asielzoekers en medewerkers. „Agressie en geweld tegen medewerkers en bewoners wordt niet getolereerd en moet worden aangepakt”, aldus een woordvoerder. Hij voegt daaraan toe dat over die veiligheid ook doorlopend intensief contact is met vakbonden en de ondernemingsraad van het COA.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Meldpunt voor medewerkers azc geopend
Sluiten