Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 feb 2019 / 06:34 uur

PostNL krijgt monopolie na overname Sandd

PostNL neemt zijn concurrent Sandd over. Dat is maandagochtend bekendgemaakt. De totale overnamesom, die niet concreet is prijsgegeven, geeft Sandd een ondernemingswaarde van 130 miljoen euro.

Baan aangeboden

PostNL neemt de circa 19.000 werknemers van Sandd over en 23 locaties van de onderneming. Postbezorgers van Sandd krijgen een baan bij PostNL aangeboden. Voor het overige personeel van Sandd wordt ook gekeken of er banen zijn bij PostNL.

Het bedrijf PostNL had al zo’n zeventig procent van de Nederlandse postmarkt in handen. Sandd was goed voor de overige dertig, dus krijgt PostNL een monopolie binnen de Nederlandse markt.

Goedkeuring

Toch kan het dat de overname niet doorgaat. Deze moet namelijk nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt en dat kan een probleem worden, omdat PostNL en Sandd gezamenlijk vrijwel de hele markt voor briefbezorging in handen hebben.

Politiek is er echter veel steun voor de consolidatie. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) liet vorig jaar al doorschemeren dat zij bereid is haar bevoegdheid te gebruiken om een eventueel verbod terug te draaien.

Zowel PostNL als Sandd had te lijden onder de afnemende markt voor briefpost. PostNL zat daarbij vast aan vrijwel dagelijkse bezorging, wat leidde tot hoge kosten. Sandd bracht op minder dagen post rond, maar werd eind vorig jaar door de rechter verplicht zijn personeel volgens de transport-cao te gaan betalen.

Fundament zeker stellen

Volgens PostNL-topvrouw Herna Verhagen wordt met het samengaan van de twee concurrenten „het fundament voor een duurzame Nederlandse postdienstverlening zeker gesteld". Haar Sandd-collega Ronald van de Laar geeft aan trots te zijn op zijn bedrijf, maar realistisch te moeten blijven. „Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PostNL krijgt monopolie na overname Sandd
Sluiten