Metro
Metro Nieuws 22 feb 2019 / 09:39 uur

Noord-Koreanen krijgen helft minder te eten

Veel Noord-Koreanen zijn al zwaar ondervoed en dat lijkt alleen maar erger te gaan worden. Het Stalinistische land heeft zijn voedselrantsoenen namelijk bijna gehalveerd. Waar de bewoners voorheen dagelijks 550 gram kregen, moeten zij het vanaf nu doen met 300 gram per dag.

Dat meldt het persbureau Reuters aan de hand van een memo van Noord-Korea aan de Verenigde Naties. Het land kampt naar eigen zeggen met flinke voedseltekorten door extreem weer en sancties. Die sancties zijn afgelopen jaren, vooral door het kernwapenprogramma, verzwaard.

Veel ondervoeding

Volgens een schatting van de VN hebben nu meer dan tien miljoen mensen in Noord-Korea hulp nodig. Ruim 40 procent van de inwoners van het communistische land is waarschijnlijk ondervoed. Het is nog de vraag in hoeverre de VN dat kan oplossen: vorig jaar hadden zes miljoen mensen hulp nodig, maar konden er maar twee miljoen geholpen worden, onder meer door een flink gebrek aan geld.

De Noord-Koreanen doen in hun memo een dringend verzoek aan internationale organisaties om bij te springen. Het land verwacht dit jaar een tekort van 1,4 miljard kilogram aan rijst, tarwe en aardappelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noord-Koreanen krijgen helft minder te eten
Sluiten