Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Nieuws 22 feb 2019 / 10:10 uur

Van varkens tot appels: dit jaar kan álles op de BBQ

Het is pre-lente. Gooi de worstjes en paprika maar op de BBQ, of doe eens gek en leg er een zuurkoolpizza op. Of een varken. De BBQ-helden gingen je al voor.

Zuurkoolpizza kun je dus op de barbecue maken

Seizoen is aan!

Als je dit weekend door de straten van een willekeurige woonwijk fietst of loopt, is de kans groot dat als vanzelf je neus iets de lucht in gaat. Ruik ik het nou goed, denk je eerst nog. Is het niet te vroeg voor wat ik denk dat het is? Nee, want wanneer de onmiskenbare grillgeuren van vlees en groenten de neusgaten binnenstromen en je de zon nog een beetje op je bol voelt, weet je dat het tijd is: het bbq-seizoen is begonnen. Iets wat de buren van Erik Smilda in Baarn al langer weten.

„Bij ons gaat-ie zeker twee keer per week aan, ik heb afgelopen weekend nog kippenvleugels met hete honingsaus en een frisse yoghurtdip erbij gemaakt”, vertelt grillman en -fan Smilda. Zomer of winter, weer of geen weer, the grill must go on. Voor de content op hun website, „maar ik ben ook een echte liefhebber en vind alles van de barbecue gewoon net wat lekkerder.” Samen met goede vriend Harco Segers begon Smilda acht jaar geleden de website bbq-helden.nl, waar dagelijks nieuwe recepten worden gepost en waar je van alles over de voor velen uit de hand gelopen hobby kunt vinden.

Goede vrienden en grillmaatjes: Erik Smilda en Harco Segers

Je kunt het zo gek niet noemen, of ze hebben het er weleens op geknald. Watermeloen, rode biet, een zuurkoolpizza: „We hebben zelfs een keer een heel varken van 80 kilo gegrild!” Daar draaien hij en zijn grill-, gaar- en braaikompaan de handen niet voor om, ook als dat betekent dat ze er elf uur moeten staan om het low en slow te garen. Het was het waard. ,,De smaak was geweldig.”

Gewone recepten

Geen poespas of ‘enorme culinaire hoogstandjes’, maar gewone recepten die je in de achtertuin kunt bereiden. Daar staan de bbq-helden voor, al klinken de recepten op de website eigenlijk best culinair, of elk geval grillend lekker. Runderwang in Guiness appelstroop saus, de whiskyburger, gegrilde karbonade met chimchurri mayonaise, banaan rum brood pudding. Pitmaster is de titel voor een echte pro, maar dat wuift hij bescheiden weg. ,,We zien ons nog altijd vooral als enthousiaste achtertuin- en balkonbarbecueërs.” Samen op zaterdag bij hem in de tuin en Harco doet het doordeweeksop zijn balkonnetje.

Wat de trend van 2019 worden, kan hij nog niet vertellen, of misschien ook wel. Alles kan, van spareribs tot venkel, van appels tot een baars. Zelf is hij gek op vlees, maar kan zich ook zeker vinden in de huidige vegetarische trend. ,,Ik noem mezelf een parttime vleeseter of flexitariër en vind groenten op de barbecue ook geweldig.” Hij likt zijn lippen er nog net niet bij af als hij eraan denkt. ,,Courgette in de marinade en kruiden of een rode biet. Eerst even poffen tussen de kooltjes, dan in plakjes en grillen maar.” Zijn ultieme hete droom? Hoeft hij geen seconde over na te denken. Een halve koe op de barbecue, al zal wel eerst een speciale barbekoe moeten worden gemaakt met een open vuur en een stellage eromheen. Wie weet… twinkelen zijn ogen, ,,dat lijkt me heel gaaf.”

Zijn tip voor komend weekend is iets waar je geen uren mee bezig bent, ,,het wordt nog steeds vroeg donker, dus wel fijn als je het op tijd af hebt.” Een kip. Vlinder eerst -knip de kip open en druk hem plat-, ,,marineer hem dan lekker onder het huidje en grill anderhalf uur op 150 graden.” Wordt ook wel ‘roadkill chicken’ genoemd, zegt hij met een grijns, ,,Als je hem plat op de grill legt, lijkt het net alsof-ie is overreden door een auto.”

Balkon BBQ

Op een klein balkonnetje…

Geen tuin, maar wel een balkon? Geluksvogel, want hoe klein ook, ook jij kunt straks je kippenpoot/courgette/ananas braaien. Check wel eerst even de bepalingen in je huurcontract of die van de VvE: soms is het alleen toegestaan met gas, vanwege gevaar met open vuur. Harco Segers ziet het als het verlengstuk van zijn keuken en hoeft maar een stap naar buiten te zetten, of hij kan zijn spareribs er al op leggen. Klein maar fijn, de balkonbarbecue, of een uit de kluiten gewassen broodtrommel, zoals hij het noemt. ,,Maar vergis je niet, ze doen goed hun werk, hoor.”

De Weber Go-Anywhere bijvoorbeeld, ,,kun je ook onder je arm mee op pad nemen.” Een deksel is essentieel, ,,daarmee kun je de temperatuur vasthouden.” Want het grillen is een, maar het low slow garen voor pulled pork/chicken/beef is weer een andere tak van barbecue en daar heb je die deksel voor nodig. Klagende buren heeft hij niet, scheelt ook wel dat hij op de hoek helemaal bovenaan zit. Maar als ze zouden aanbellen, weet Harco al precies wat hij zou doen. ,,Dan nodig ik ze uit om een lekker ribbetje met me te eten, op het balkon.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van varkens tot appels: dit jaar kan álles op de BBQ
Sluiten