Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 18 feb 2019 / 22:15 uur

Kabinet stuntelde met voorspelling van energienota

Het is je wellicht al opgevallen; de kosten van gas en elektra zijn per 2019 behoorlijk gestegen. Toch werd dit najaar nog voorspeld dat de kosten hiervan wel mee zouden vallen. Wat ging er mis?

Bij het voorspellen van de lasten in 2019, maakte het kabinet gebruik van verouderde en foutieve gegevens. Hierdoor heeft de prognose nooit geklopt en is er dus sprake van een gigantische fout. Dit geeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken toe tijdens een debat in de Tweede Kamer. Woedende kamerleden reageren verbolgen op de fout van het kabinet.

Rooskleurige plaatjes

Het CBS bracht afgelopen weekeinde naar buiten dat de energierekening dit jaar met 334 euro zou stijgen, veel meer dan waar eerder vanuit werd gegaan. Eerdere kritiek op de cijfers van het kabinet waarin werd gesteld dat de energienota hoger zou uitvallen, werd door Keijzer weggewuifd als bangmakerij.

Maar nu ook het CBS met soortgelijke conclusies komt, lijkt de bewindspersoon in te zien dat er geen correcte voorspelling is gedaan. En dit is ook niet gek, want cijfers die afkomstig waren van het Planbureau voor de Leefomgeving blijken zowel foutief als gedateerd te zijn.

De Tweede Kamer is woedend op de incompetentie vanuit de regering, ook vanuit de eigen coalitie klinkt er kritiek. VVD’er Dilan Yesilgöz dringt aan op opheldering en wil precies weten waar dit is misgegaan. De Telegraaf citeert een gefrustreerde PvdA-kamerlid Moorlag. „Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers in de overheid”, zo briest hij.

Gestuntel met oude cijfers

Er zijn meerdere zaken niet goed gegaan bij het voorspellen van de energienota. Zo ging het kabinet uit van onrealistisch lage verbruikscijfers van een huishouden. Daarnaast gaf een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan het Algemeen Dagblad toe dat er gebruik is gemaakt van cijfers die niet meer up to date waren.

Hierbij werd gebruik gemaakt van de conclusies uit de Energieverkenning 2017 van het Planbureau voor de Leefomgeving. In dit rapport werd onder meer de prijsstijging op de energiemarkt te laag ingeschat, ook het jaarlijkse verbruik zou in 2018 volgens dit rapport lager uitvallen. Achteraf gezien, kloppen deze percentages niet.

Omdat het Planbureau van de Leefomgeving in 2018 ook druk was met het Klimaatakkoord, is er vorig jaar geen nieuwe editie van de Energieverkenning uitgebracht. Tenslotte verschilde de definitie van ‘huishouden’ van het CBS en het Planbureau. Hierdoor is een optelsom ontstaan van foutieve en verouderde getallen die leidden tot een verkeerde  – en te rooskleurige – voorspelling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet stuntelde met voorspelling van energienota
Sluiten