Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 18 feb 2019 / 20:28 uur

Jongeren starten actie om ouderenzorg te verbeteren

Een groep studenten en oud-studenten die twee jaar lang samen met ouderen in een zorginstelling in Utrecht woonden, zijn een manifest gestart waarin ze pleiten voor betere ouderenzorg.

Bij wijze van experiment werden er studenten bij de ouderen in het gebouw gevestigd, zij schrokken zo van de leefomstandigheden van de senioren dat ze besloten om in actie te komen. Samen stelden zij het manifest Geef ouderen hun stem terug, hierin pleiten zij voor een humaner zorgstelsel waarin de oudere weer centraal komt te staan.

Managementlagen

Nadat ze twee jaar met de senioren onder een dak hebben gewoond, besloten de jongeren voor hen in de bres te springen. Om hen heen zagen ze hoe ouderen wegkwijnden, verplegend personeel nauwelijks tijd had en bestuurders vooral met andere zaken bezig waren. Ouderenzorg bestaat uit meer dan protocollen, rapporten en beleidsstukken, zo stellen zij.

Het manifest werd maandagmiddag aangeboden bij de overkoepelende zorgverlener Careyn. Zij besloten niet op de uitnodiging in te gaan, omdat de managers het te druk zouden hebben. Een uitnodiging om bij De Wereld Draait Door aan tafel te komen, sloegen zij eveneens af.

Wel verklaarden ze kennis te hebben genomen van het initiatief en het toe te juichen. „Bovendien zouden de belangen van manifesten als deze parallel lopen met die van de zorginstelling", zo las Matthijs van Nieuwkerk voor.

Overigens heeft Careyn wel zelf voortijdig de stekker uit het experiment getrokken waarin jongeren en ouderen onder een dak leefden. Het project werd destijds geïnitieerd vanwege de woningnood onder studenten en de eenzaamheid onder ouderen.

Zembla

Hugo Borst en Carin Gaemers, van het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’, zaten eveneens aan tafel bij de Wereld Draait Door. Zij steunen de actie en herkennen de houding van de zorgverlener, de manier van communiceren en de misstanden maar al te goed. Volgens Borst zijn ze vooral bezig met vastgoed en zichzelf verrijken.

Het project waarin jongeren samenwonen met ouderen in Utrecht Tuindorp-Oost is donderdagavond het hoofdonderwerp van de actualiteitenrubriek Zembla. Daarin zal uitgebreider in gegaan worden over de leefsituatie van de ouderen en de bureaucratie van de zorginstelling. In een fragment is te zien hoe de hoogbejaarde mevrouw Piel haar hart uitstort en vertelt dat mensen van diep in de negentig en over de honderd, in anderhalf jaar tijd twee keer verplicht moet verhuizen. Krankjorem, zo typeert ze de praktijken.

Met de actie willen de initiatiefnemers de ouderen weer voorop laten staan in de zorg. Volgens hen is dit mogelijk, maar moet er wel iets veranderen. Het manifest is een oproep aan de politiek, zorginstellingen en de maatschappij om met verbeteringen te komen. De kwaliteit van leven en niet alleen de kwaliteit van zorg zou voorop moeten staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongeren starten actie om ouderenzorg te verbeteren
Sluiten