Metro
Metro Nieuws 15 feb 2019 / 09:40 uur

Jeugdinstelling doet tekort: meisje (16) overlijdt

Zorgverleners wisten dat een 16-jarige psychiatrische patiënt een ‘zeer hoog suïciderisico’ had, en toch heeft het meisje een einde aan haar leven kunnen maken. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hadden twee jeugdinstellingen veel nauwer moeten samenwerken, in plaats van langs elkaar heen.

Gebrek aan informatie

Het meisje pleegde in september 2018 zelfmoord in de gesloten jeugdzorginstelling ’t Anker, in Harreveld, de Achterhoek. Ze was toen nét overgeplaatst vanuit een andere zorginstelling in Nijmegen. Kort na die overplaatsing ging het mis. Beide instellingen zaten flink verkeerd, verklaart de inspectie. Ze hadden elkaar veel beter moeten informeren over de zelfmoordrisico’s en de nodige veiligheidsmaatregelen. Daarbij werden de ouders van het meisje nu amper betrokken bij het proces.

Intensieve bewaking

Het meisje werd overgeplaatst naar de gesloten jeugdzorg vanwege een ‘krachtige doodswens’, die na behandeling niet minder werd. De 16-jarige had al meerdere keren gepoogd een eind aan haar leven te maken. De vier weken vóór haar vertrek naar de gesloten jeugdzorg, sliep ze vier weken lang in scheurkleding en werd 24 uur per dag bewaakt, zonder resultaat. Volgens de inspectie hadden er toen al landelijke experts ingeschakeld moeten worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jeugdinstelling doet tekort: meisje (16) overlijdt
Sluiten