Metro
Metro Nieuws 15 feb 2019 / 10:38 uur

Waarom Zweden protesteert voor zes labradors

Zweden is in rep en roer vanwege zes labradors. De hondjes worden aan het eind van de maand namelijk gedood als onderdeel van een onderzoek naar tandheelkundige implantaten, meldt de Zweedse site The Local.

Weefsel en bloed

Al 85.000 mensen hebben een petitie van een dierenbeschermingsorganisatie ondertekend om de dieren te beschermen. De universiteit van Göteburg, waar het onderzoek plaatsvindt, wil het plan echter alsnog voortzetten. De testen kunnen niet op levende dieren worden uitgevoerd, omdat hun weefsel en bloed geanalyseerd moet worden.

Discussie

Dierenrechtenorganisatie Djurrättsalliansen en de universiteit staan nu tegenover elkaar. Zweden probeert dierenproeven over het algemeen al zo min mogelijk uit te voeren: het mág nog wel, mits een ethische commissie daar toestemming voor heeft gegeven en geen alternatief te vinden is. Göteborg heeft daarbij ook nog eigen (striktere) regels, waarin staat dat het dierenwelzijn voorop staat en ze alleen op dieren testen wanneer dat écht noodzakelijk is. In dit geval is dat zo, stelt de universiteit: het zou zonder dit onderzoek onmogelijk zijn om mensen die aan tandheelkundige ziekten lijden nog verder te kunnen helpen. Vooralsnog wil de universiteit dus nog niet met de actievoerders in gesprek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom Zweden protesteert voor zes labradors
Sluiten