Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 10 feb 2019 / 21:55 uur

Inzamelingsactie gestart voor Pippi, Tommy en Annika

De in 1969 verschenen televisieserie Pippi Langkous heeft ook vijftig jaar later nog vele fans. Hele generaties van over de hele wereld zaten aan de buis gekluisterd om de avonturen van de ijzersterke en rebelse Pippi te volgen.

Toch hebben de acteurs die destijds in de huid kropen van Pippi, Tommy en Annika nooit echt van hun mondiale succes geprofiteerd. Een tweetal fans uit Nederland is een crowdfundingsactie gestart om hen te bedanken voor hun dierbare jeugdherinnering.

Hungry Astrid Lindgren GIF by ZDF - Find & Share on GIPHY

Recht uit het hart

Heleen Bosma uit Deventer is fan van de jeugdserie de initiatiefnemer van de actie. Zij vertelt aan RTV Oost dat een bericht in het AD haar ervan overtuigde om geld in te zamelen voor de kindacteurs van een halve eeuw geleden. „Ze vond de opnames niet leuk en waren niet gelukkig met het leven op de filmset. Ook kregen ze maar een kleine vergoeding voor hun werk.”

Ook een gouden toekomst zat er niet in voor de actrice die Pippi speelde, vanwege haar bekendheid kreeg ze geen andere rollen toegedeeld, omdat haar gezicht onlosmakelijk was verbonden met het roodharige meisje met de kenmerkende vlechten.

Op dit moment heeft de actie zo’n 10.000 euro opgeleverd, volgens de initiatiefneemster is het een actie recht uit het hart. Ook zegt ze overdonderd te zijn door het succes. Zij is dan ook hartstikke blij met de gulle giften die ze heeft ontvangen. Uiteindelijk wil Bosma de drie acteurs een mooie blijk van waardering geven die zij in haar ogen niet hebben gehad tijdens de opnames.

Season 5 Netflix GIF by Gilmore Girls  - Find & Share on GIPHY

Drie maal drie is zeven

De films en tv-serie rond Pippi Langkous, naar de boeken van Astrid Lindgren, waren vanaf de jaren zeventig in Nederland te zien en worden nog geregeld herhaald op televisie, meestal in vakantieperiodes. In totaal zijn er 21 episodes gemaakt verdeeld over twee seizoenen.

Vooral het positieve en rebelse karakter van het Zweedse meisje is vele fans bijgebleven. Enkele gevleugelde uitspraken van haar zijn: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, ‘als je het niet meer trekt moet je duwen’ en ‘Alle geweldige dingen die ooit in de wereld zijn gebeurd, gebeurden eerst in iemands verbeelding’, deze zouden zo op een tegeltje kunnen.

Doneren kan via de webpagina van de Pippi-actie op crowdfundingplatform Doneeractie.

Reageer op artikel:
Inzamelingsactie gestart voor Pippi, Tommy en Annika
Sluiten