Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 9 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

‘IJsbereninvasie’ drijft Nova Zembla tot wanhoop

Inwoners van de Russische eilandengroep Nova Zembla durven hun huizen niet meer uit vanwege de aanwezigheid van een groep ijsberen. De plaatselijke overheid heeft de noodtoestand afgekondigd, zo meldt de BBC.

De groep van naar schatting vijftig witte beren is op zoek naar voedsel en ze komen nu massaal naar bewoond gebied om hiernaar op zoek te gaan. In het dorp Beloesja Goeba, de grootste plaats op het eiland in de Noordelijke-IJszee, scharrelen er continu dieren over straat.

Nova Zembla ligt in de Noordelijke IJszee ©Wikimedia Commons

Invasie

Hoewel de dorpelingen wel gewend zijn aan een enkele winterse bezoeker is de omvang nu ongekend. Een inwoner meldt aan de Britse omroep dat hij sinds 1983 niet zo’n grote groep in het dorp gezien heeft. Ouders houden hun kinderen thuis en het openbare leven is volledig ontregeld.

IJsberen zijn allesbehalve knuffeldieren. Ze kunnen namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn voor mensen en gedragen zich vaak agressief. Er zijn zelfs meldingen geweest van aanvallen op inwoners en beren die gebouwen zijn binnengegaan. De plaatselijke autoriteiten roepen de plaatselijke bevolking op om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Met man en macht wordt geprobeerd om de groep te verjagen, dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Door middel van auto’s en waakhonden wordt gepoogd Baloesja Goeba ijsbeervrij te maken, de dieren laten zich echter niet zomaar wegjagen. Er zal in de komende dagen een poging worden gedaan om ze op andere gedachten te brengen door licht- en geluidssignalen in te zetten. Mocht ook dit niet werken, dan is volgens de plaatselijke autoriteiten afschieten de enige optie. Dit wordt echter tegengehouden door het federale milieuagentschap omdat het beschermde dieren zijn. De zaak wordt echter wel onderzocht door een speciaal in het leven geroepen commissie.

IJsbeervrij

Vermoedelijk is het smelten van de poolkappen de reden dat de ijsberen zich in het dorp begeven. Vanwege hun spierwitte vacht wordt jagen ernstig bemoeilijkt, hierdoor proberen zij op andere wijzen aan hun voedsel te komen. Nova Zembla is een zeer afgelegen archipel ten noorden van het Russische vasteland, er wonen iets minder dan 2500 mensen op de eilanden die ongeveer twee keer zo groot zijn als Nederland.

IJsberen zijn de grootste berensoort die er op aarde rondloopt, mannetjes kunnen tot 2,6 meter lang worden en 800kg zwaar worden. Normaal gesproken bestaat het menu van de roofdieren voornamelijk uit zeehonden, maar ze kunnen ook andere dingen eten. Het is een van de weinige diersoorten die ook levensgevaarlijk is voor mensen. Anders dan hun bruine familieleden, doen ijsberen – logischerwijs – niet aan een winterslaap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.