Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 19 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Hierom is stemmen voor waterschappen van belang

Op woensdag 20 maart mogen we weer naar de stembus. Niet alleen voor de Provinciale Statenverkiezingen, maar ook voor de waterschappen. Maar wat houden de waterschappen nu precies in?

De waterschappen kunnen zelfstandig belasting heffen en staan los van politiek Den Haag. Omdat de waterschappen het op het gebied van water over het zeggen hebben, horen daar verkiezingen bij.

De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is niet hoog. Vier jaar geleden ging 43 procent naar de stembus. Ter vergelijking: de opkomst bij de Tweede Kamer was 82 procent. Toch vinden we de Waterschappen interessanter dan voorheen, blijkt uit onderzoek van de Unie van Waterschappen. Ruim 90 procent kent de waterschappen en 84 procent vindt dat ze belangrijk werk doen. Toch weet slechts de helft van de ondervraagden wat de waterschappen precies doen.

Wat doen de waterschappen?

Nederland telt 21 waterschapsbesturen met ieder zo’n dertig leden. Zij beheren de dijken, sloten en plassen. Ze zorgen voor onder meer voor schoon en voldoende water en dijkonderhoud. Per bestuur worden ongeveer zeven leden geleverd door boeren, natuurorganisaties en het bedrijfsleven. De rest is dus verkiesbaar.

Johannes van der Poel (18) uit Ede staat dit jaar op de kieslijst van de waterschappen voor het waterschap Vallei-Veluwe. Hoewel zijn meeste leeftijdsgenoten niet weten wat de waterschappen precies inhouden, staat Van der Pol als vierde op de lijst van de SGP. Hij volgt de mbo-opleiding Watermanagement. „Vanwege mijn opleiding ken ik het vak. Daarnaast ligt mijn interesse bij bestuurswerk.”

Hierom is stemmen voor waterschappen van belang
Johannes van der Poel (18) mag dit jaar voor het eerst stemmen én staat op de kieslijst voor de waterschappen. (Eigen foto).

Het leuke aan de waterschappen vindt Van der Pol ’t feit dat je één taak hebt: het waterbeheer. „Het gaat altijd om belangen afwegen van boeren, natuurbeheerders en inwoners uit landelijk en stedelijk gebied. Samen zorgen we ervoor dat we droge voeten houden.”

In het waterschapsbestuur tref je een enorme openheid aan, vervolgt hij. „Als er een voorstel komt van het dagelijks bestuur, geven ze de voor- en nadelen aan. Daarmee kan het bestuur een overwogen keuze maken. Wat opvalt is dat het bestuur heel vaak unaniem akkoord gaat met de voorstellen die langskomen.”

Toch maakt het wel degelijk uit wie in het bestuur zitten, vervolgt hij. „Tussen de partijen zitten wel degelijk verschillen, maar samen zorgen we ervoor dat we er altijd uitkomen.”

Droge zomer

Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen, hoopt dit jaar op meer stemmers dan vier jaar geleden. Hij denkt dat de droogte van afgelopen zomer en de klimaatveranderingen ervoor zouden kunnen zorgen dat meer mensen gaan stemmen. „Mensen zijn zich steeds bewuster geworden van de gevolgen van de klimaatveranderingen en de uitdagingen voor de waterschappen.”

De waterschappen worden dan ook steeds belangrijker, benadrukt Van der Sande. „Waterschappen merken dagelijks de gevolgen van klimaatverandering met extremer weer en een steeds sneller stijgende zeespiegel. Mensen zelf en wij kunnen daar wat aan doen. We moeten de aarde minder opwarmen, zodat we niet dweilen met de kraan open en we moeten het water schoon houden. Als wij ons werk goed doen, merk je weinig van de waterschappen. Het gaat nog goed, maar we hebben wel steun van onze stemmers nodig.”

Weet je nog niet waar jij op moet stemmen? Via de kieswijzer mijnstem.nl kun je erachter komen welke partij bij jou past.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.