Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 4 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

‘Hier hoeven ze even niet aan de ziekte te denken’

Vandaag is het Wereldkankerdag. Een dag waarop wordt stilgestaan bij de impact die kanker heeft op de levens van veel mensen. En dat zijn er steeds meer, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Het aflopen jaar hebben 116.000 mensen de diagnose kanker gekregen, een verdubbeling ten opzichte van 1990.

De stijging wordt met name verklaard doordat de bevolking is gegroeid en dan vooral het aantal ouderen, waarbij kanker het meeste voorkomt. Hoewel steeds meer mensen kanker krijgen, zijn er ook steeds meer patiënten die de ziekte overleven. Inmiddels is 64 procent van alle kankerpatiënten vijf jaar na de diagnose nog in leven.

Gratis behandeling

Om mensen met kanker even géén patiënt te laten voelen, organiseert de stichting Look Good Feel Better deze hele maand gratis beautybehandelingen voor vrouwen met kanker. In totaal zijn er 450 schoonheidsspecialistes door heel Nederland waar vrouwen met kanker een gratis behandeling kunnen krijgen.

Caroline Provily (46) uit Leiderdorp is een van de schoonheidsspecialisten die meedoet met de actie ‘Geef een glimlach cadeau’. „Als je chemotherapie krijgt, verlies je vaak niet alleen je hoofdhaar, maar ook je wenkbrauwen en soms je wimpers, waardoor je hele mimiek verdwijnt. Dat zorgt er vaak voor dat vrouwen zich onzekerder voelen en minder mooi. Tijdens een behandeling laat ik hen zien dat ze wel degelijk mooi zijn.”

Het is het vierde jaar dat de stichting deze actie organiseert. Provily deed de afgelopen drie jaren ook mee. „Ik heb gezien dat een verwenmoment zoveel met kankerpatiënten doet. Ze hoeven even niet met het ziek zijn bezig te zijn of aan de ziekte te denken. Uiteraard ben ik wel voor hen een luisterend oor, en wat ze vertellen blijft binnen vier muren.”

Wenkbrauwen tekenen

De schoonheidsspecialistes die meedoen moeten zich wel aan bepaalde protocollen houden. „Zo mogen we de huid niet intensief masseren”, legt Provily uit. „Daarnaast ben je tijdens een chemotherapie vatbaarder voor ontstekingen, dus is het beter als we niet epileren.” Tijdens de behandeling geeft ze ook make-uptips, over hoe je het beste kunt omgaan met een droge huid bijvoorbeeld en hoe je wenkbrauwen tekent. „Ik vind het zo fijn om wat voor hen te kunnen doen. Daar kan geen geld tegenop.”

Totaal zijn er zo’n 160 organisaties die rond Wereldkankerdag in actie komen. De dag heeft als thema ‘late gevolgen na kanker’. Voor veel mensen die kanker hebben gehad, wordt het leven nooit meer zoals het was. Dat komt door vermoeidheid, angst voor terugkeer van de ziekte, verminderde concentratie of relationele problemen.

Somberheid

Systeemtherapeut Joyce Vermeer ondersteunt kankerpatiënten en hun naasten tijdens en na de ziekte. Ze werkt bij het Helen Dowling Instituut, een organisatie die psychologische zorg biedt bij de emotionele verwerking van kanker. Kankerpatiënten en hun naasten krijgen niet alleen maar lichamelijke klachten, maar ook vaak last van psychische klachten, zegt Vermeer. „Mensen die de diagnose hebben gekregen kunnen bijvoorbeeld acute stress en angst ervaren. En mensen die onder behandeling zijn geweest, krijgen later vaak angst voor terugkeer van kanker of ervaren ernstige vermoeidheid. Deze psychische klachten kunnen erg ontregelend zijn en zelfs tot somberheid leiden.”

Maar niet alleen de patiënten zelf, ook de gezinnen in de therapiekamer hebben het gevoel dat ze in een achtbaan terecht zijn gekomen, benadrukt Vermeer. „Ze worden geleefd door de agenda van het ziekenhuis. De emotionele impact is groot. Erover praten is daarom heel belangrijk.”

Vermeer leert hoe kankerpatiënten en hun naasten kunnen omgaan met deze psychische klachten. „Zo is het heel belangrijk dat men leert hoe je met stress en angst kunt omgaan. Daarnaast leren we hen luisteren naar hun eigen lichaam en omgaan met hun energie. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van leven kan verbeteren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.