Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 4 feb 2019 / 10:35 uur

Nieuwe verkeersregels nauwelijks bekend

Wat weet jij over het ‘puntstuk’, telefoongebruik in de auto, speed pedelecs, milieuzones, uitrijstroken, huftergedrag, losse fietslampjes en de nieuwste verkeersborden? Automobilisten in ieder geval bijzonder weinig…

En dat terwijl de termen allemaal horen bij onlangs ingevoerde verkeersregels. De ANWB hield daarover eind vorig jaar een online verkeersquiz met 90.000 deelnemers. De nieuwe verkeersregels zijn amper bekend: 81.000 deelnemers beantwoordden vier of meer vragen van de twintig fout en kregen als uitslag ‘gezakt’. 47 procent van de deelnemers had zelfs 9 fouten of meer.

Jongeren vs ouderen

De grootste hoofdbrekens bleken vragen over het puntstuk (wit vlak op de weg), snelheid op woonerven, het ‘doorsnijden’ van een rouwstoet en uitvoegen op de snelweg. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar (16 procent geslaagd) maakten de quiz minder slecht dan de oudsten, 75-plussers (5 procent geslaagd). Veelrijders met minstens 40.000 kilometer per jaar op de teller (14 procent) slaagden iets vaker dan automobilisten die 10.000 kilometer per jaar of minder rijden (10 procent).

Nieuwe verkeersregels amper bekend
Ook het gebruik van de telefoon in het verkeer heeft z'n regels. / Koen van Weel | ANP

Minder dan 30 procent van de deelnemers aan de quiz lieten via een aanvullende vragenlijst weten dat zij informatie over nieuwe verkeersregels goed geregeld vinden. De ANWB gaf maandag, bij het bekendmaken van de quizuitslag, aan aandacht te blijven besteden aan voorlichting over verkeersregels.

Ervan uitgaan dat…

,,We merken dat het kennisniveau over verkeersborden afneemt onder weggebruikers. Een zorgelijke ontwikkeling”, reageert Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider infrastructuur Politie. ,,Verkeersregels niet kennen en naleven zorgt voor gevaarlijke situaties. Andere weggebruikers gaan er namelijk vanuit dat je de regels kent. Wij pleiten voor intensievere communicatie over de verkeersborden en -regels. Wellicht op een campagne-achtige manier.”

Nieuwe verkeersregels amper bekend
De milieuzone, eh…. / Lex van Lieshout | ANP

Verkeersdeskundige Maarten Ligt (ANWB) in een reactie op de slechte regelkennis: ,,Als je weinig kennis hebt, ben je nog niet direct een slechte chauffeur. We zien in de praktijk dat automobilisten juist extra voorzichtig zijn als ze twijfelen. Maar toch, dit is een verontrustende uitslag. Verkeersregels zijn de basis, het zijn de spelregels in het verkeer. De quiz geeft aan dat kennis verwatert naarmate de tijd verstrijkt en met nieuwe regels komen we nauwelijks in aanraking. Wij vragen het ministerie: als je nieuwe regels invoert, maak die dan ook goed bekend. Mensen hebben uiteindelijk zelf de verantwoordelijkheid, maar je moet een aanleiding hebben weer eens in de regels te duiken.”

Oh ja, rijd je in een Audi? Misschien kun je trots zijn, want Audi-rijders scoorden in de quiz het best. Fiat-rijders daarentegen…

Voor wie de quiz aandurft: die vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe verkeersregels nauwelijks bekend
Sluiten