Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 feb 2019 / 09:09 uur

Gebruik zware pijnstiller moet worden teruggedrongen

Nederlanders zijn de voorbije tien jaar flink meer zware pijnstillers gaan gebruiken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vooral het oxycodongebruik is explosief gegroeid, van 93.000 mensen in 2008 tot 485.000 afgelopen jaar. Pijnstillers als fentanyl en morfine worden nu door ongeveer anderhalf keer zoveel mensen gebruikt als tien jaar eerder. Deze stijgingen komen onder andere door de vergrijzing van de bevolking en de aandacht voor pijnbestrijding zonder alles te weten over de negatieve effecten van dergelijke middelen.

Geen aspirientjes

Artsen schrijven de middelen vaak te makkelijk voor en dat is gevaarlijk, stelt minister Bruno Bruins tegenover de NOS. „Het gaat hier niet om aspirientjes, maar om zeer zware en vaak verslavende middelen.”

Ook in de Verenigde Staten worden dergelijke medicijnen te makken voorgeschreven en is er al een grote groep mensen aan verslaafd geraakt. „Ik wil ervoor zorgen dat we die kant beslist niet op gaan", aldus Bruins.

Vergiftiging

Het is vaak moeilijk om af te bouwen, al helemaal zonder hulp. Langdurig gebruik kan bovendien leiden tot vergiftiging en met een stijgend aantal gebruikers, is het aantal mensen op de spoedeisende hulp toegenomen.

Dus moet er ingegrepen worden. Artsen, apothekers en andere experts gaan gezamenlijk plannen maken om het gebruik van de medicijnen terug te dringen. Er moeten meer en betere voorlichtingen komen en ook zal er uitgebreider onderzoek worden gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gebruik zware pijnstiller moet worden teruggedrongen
Sluiten