Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

FNV geschokt over onveilige werksituaties azc’s

„We hebben dagelijks te maken met onveilige situaties. Misschien heb ik volgende week wel een mes tussen mijn ribben. En dan is het te laat.” Deze medewerker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maakt zich grote zorgen over zijn werkomstandigheden in de azc’s, schrijft de NOS. 

Maat is vol

Twee medewerkers van het COA doen anoniem hun verhaal in Nieuwsuur, hoewel hen verboden is met de pers te praten. De maat zou in hun ogen vol zijn. Volgens een man zijn er voortdurend spanningen in het asielzoekerscentrum waar hij werkt. „We zijn constant bezig met brandjes blussen. De incidenten worden frequenter en heftiger. Vaak is de agressie tegen medebewoners gericht, maar mijn collega’s en ik kunnen ook aan de beurt zijn.”

De situatie is volgens hem verslechterd, omdat de groep asielzoekers uit veilige landen groeit. „Het zijn jonge mannen die al enige jaren door Europa zwerven. Zij hebben in die tijd geleerd om te overleven, maar staan niet open voor begeleiding. Ze slokken veel tijd en aandacht op, terwijl ze eigenlijk in de minderheid zijn."

Geschokt

FNV laat weten geschokt te zijn over het aantal meldingen dat de vakbond binnenkreeg over onveilige werksituatie van medewerkers bij asielzoekerscentra. Vanuit diverse opvanglocaties kwamen in twee weken tijd zestig meldingen binnen.

Een groot deel daarvan ging over dagelijkse geweldsincidenten, zowel tussen bewoners als rechtstreeks naar het personeel. Situaties met verbale en fysieke agressie, het dreigen met vuurwapens, messen en andere scherpe voorwerpen, doodsbedreigingen, (seksuele) intimidatie, zelfmoordpogingen en drugsoverlast komen voor. Ook klaagde het personeel over onveilige gebouwen en onvoldoende beveiliging.

FNV wil dat het COA direct ingrijpt om de werksituatie veiliger te maken. Dat zouden ze moeten bereiken door meer medewerkers aan te stellen, meer beveiliging met meer bevoegdheden en een onderzoek naar de veiligheid van de gebouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.