Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 feb 2019 / 08:15 uur

VS willen stemming over verkiezingen in Venezuela

De Verenigde Staten willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deze week stemt over een ontwerpresolutie, waarin wordt opgeroepen tot verkiezingen in Venezuela en levering van humanitaire hulp.

Twee presidenten

De situatie in Venezuela is al een tijd erg onstabiel. Het eens zo welvarende Venezuela gaat gebukt onder hongersnood, hyperinflatie en onderdrukking. Tijdens een massale opstand tegen president Nicolás Maduro in hoofdstad Caracas benoemde oppositieleider Juan Guaidó Márquez zich tot interim-president. Zijn land zou onder het huidige regime een dictatuur zijn en heeft als voornemen om democratische verkiezingen te organiseren. De zittende president is hier absoluut niet van gediend. Hij spreekt van een coup en verklaart alles in het werk te stellen om de „eenheid en discipline" in het land te bewaren.

Afgelopen weekend namen de spanningen tussen de oppositie en de socialistische regering in het weekend enorm toe. De controversiële president Nicolás Maduro staat geen humanitaire hulp voor de bevolking toe. Verscheidene mensen kwamen zaterdag om het leven bij botsingen aan de grenzen van het land, honderden anderen raakten gewond.

Spanningen

Vooruitlopend op een VN-vergadering over Venezuela, zei de speciale gezant van de VS voor Venezuela, Elliott Abrams, dat Washington deze week en volgende week meer sancties zal opleggen aan „hoge leden van het regime".

Rusland en de Verenigde Staten staan op gespannen voet vanwege een door de VS geleide campagne voor internationale erkenning van Juan Guaidó, de Venezolaanse oppositieleider die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen. Ook Nederland steunt Guaidó. Rusland zal zo goed als zeker tegen de resolutie stemmen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VS willen stemming over verkiezingen in Venezuela
Sluiten