Metro
Metro Nieuws 27 feb 2019 / 07:01 uur

Einde noodtoestand VS in zicht met nieuwe resolutie

Is het einde van de noodtoestand in Amerika dan toch in zicht? Het Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag een resolutie aanvaard om een einde te maken aan de nationale noodtoestand. Die resolutie is met 245 voor en 182 stemmen tegen aanvaard.

Muur

De noodtoestand is sinds 15 februari van kracht, nadat de Amerikaanse president Donald Trump deze had uitgeroepen om zijn muur te kunnen bouwen. Dat was een van zijn verkiezingsbeloften, die hij nu in wilde wisselen. Hij wilde 5,7 miljard euro hebben om de muur aan de grens met Mexico te realiseren, maar dat zagen de Democraten niet zitten.

Om alsnog een muur neer te kunnen zetten riep Trump de noodtoestand uit, een maatregel die hiervoor alleen in noodgevallen als natuurrampen of oorlogen was ingezet. Door de noodtoestand kan hij het Huis omzeilen en zelf beslissingen maken, zoals zichzelf beschikking geven over voldoende geld om de muur te kunnen bouwen.

Illegale immigranten

De Democraten hebben een meerderheid in het Huis, waar de resolutie nu aanvaard is. Nu moet er echter nog in de senaat gestemd worden, waar de Republikeinen weer een meerderheid bezitten. Toch is de verwachting dat het wetsontwerp wel aangenomen zal worden, omdat meerdere Republikeinen moeite hebben met de noodtoestand.

Volgens Trump zal zijn muur illegale immigranten tegen houden. Trump acht de noodtoestand nu gerechtvaardigd, omdat er een crisis is aan de zuidgrens. Onder de migranten zouden zich – volgens hem – veel misdadigers en terroristen bevinden. Trump wil zijn verkiezingsbelofte inwisselen.

Trump heeft overigens al gezegd dat hij een veto zal uitspreken als het wetsontwerp door beide kamers komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Einde noodtoestand VS in zicht met nieuwe resolutie
Sluiten