Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 feb 2019 / 17:49 uur

Binnenkort gesprek met Rusland over MH17

Over een aantal weken gaan Nederland en Australië met Rusland praten over de aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt een bericht hierover van RTL Nieuws.

„We zijn via diplomatieke kanalen in contact met Rusland over staatsaansprakelijkheid. We hebben er toenemend vertrouwen in dat we binnenkort met de Russen om tafel gaan", aldus het ministerie. Over de locatie of tijdstip van het overleg doet het departement geen melding.

Los van strafrechtelijk onderzoek

Beide landen stelden Rusland vorig jaar mei verantwoordelijk. Ze hoopten zo af te dwingen dat Rusland zou gaan meewerken aan het onderzoek. Dit traject staat los van het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke vervolging en berechting van de daders.

De Boeing van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Dat gebeurde met een Buk-raket. De lanceerinstallatie was afkomstig van een Russische basis bij Koersk, heeft juridisch onderzoek uitgewezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Binnenkort gesprek met Rusland over MH17
Sluiten