Metro
Metro Nieuws 7 feb 2019 / 19:29 uur

‘Nog steeds te veel witte mannen in talkshows’

De ombudsman van de NPO, Margo Smit, stelt in een nieuw rapport dat er in talkshows nog steeds te veel witte mannen aanschuiven. Daar staat tegenover dat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond minder te zien zijn.

Deze conclusie werd getrokken na het terugkijken van NPO-talkshows in het seizoen 2017-2018. Hierbij kun je denken aan De Wereld Draait Door, Pauw, Jinek/Laat op 1 en M.

Wel op zoek naar diversiteit

Er werd onder meer gelet op de etniciteit van de gasten, het geslacht, het beroep dat zij uitoefenen en het onderwerp waarvoor zij waren aangeschoven om over te praten.

Volgens Smit waren het voornamelijk mannen die plaats mochten nemen aan tafel. WNL schrijft dat de programma’s in een reactie hebben laten weten dat zij wel degelijk actief zoeken naar diversiteit aan tafel. Bij Jinek wordt er bijvoorbeeld ingeval van gelijkwaardige geschiktheid gekozen voor een vrouw.

Sociale ongelijkheid

Vrouwen blijken echter vaak onzeker over hun optreden, en zeggen daarom vaker af. Hetzelfde is aan de hand bij mensen die uit een minderheidsgroep komen. Zij zeggen vaak af, omdat zij het gevoel hebben alleen te worden uitgenodigd als er iets in negatieve zin met ‘hun’ groep aan de hand is.

Het gevolg van te veel witte mannen aan tafel is volgens de ombudsman dat de talkshows bijdragen aan de sociale ongelijkheid. De ombudsman denkt dat de kijkcijfers best eens hoger zouden kunnen uitvallen als de gasten diverser zouden zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nog steeds te veel witte mannen in talkshows’
Sluiten