Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 27 feb 2019 / 20:24 uur

België niet verplicht om IS-kinderen terug te halen

België is er niet toe verplicht om de zes IS-kinderen in Syrië terug te halen. Dat heeft een hogere rechter bepaald. Aanvankelijk moest het land dit wel doen, maar de regering ging hier tegen in beroep.

Alle maatregelen

De rechter die het eerdere kort geding had beoordeeld, stelde nog dat België „alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen", zou moeten nemen om de kinderen en ook hun moeders daar weg te halen. De moeders moeten bij een eventuele terugkeer wel vijf jaar de gevangenis in.

Volgens de VRT stelt het hof dat de kinderen wel teruggehaald mogen worden, maar dat de regering hier niet toe verplicht mag worden. „De Belgische regering blijft niettemin inspanningen leveren om kinderen tot tien jaar terug naar België te halen”, zo vertelde minister Koen Geens (Justitie). „Kinderen kunnen nooit schuldig zijn aan de daden van hun ouders.”

Twee maanden tot vijf jaar oud

Het gaat om zes jonge kinderen tussen de twee maanden en vijf jaar oud. Ze bevinden zich volgens Belgische media in een kamp in het noorden van Syrië en zijn inmiddels het onderwerp van een Belgisch politiek steekspel geworden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
België niet verplicht om IS-kinderen terug te halen
Sluiten