Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 feb 2019 / 08:14 uur

‘Belastingdienst moet rekening houden met kinderen’

Niet voor het eerst heeft de Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer hard uitgehaald naar de Belastingdienst. Het gaat hierbij om de kinderopvangtoeslag, die in 2014 geschrapt werd voor 200 gezinnen.

Trouw heeft een brief in handen van Kalverboer aan de Belastingdienst, waarin de organisatie onder andere wordt verweten geen rekening te hebben gehouden met de belangen van de kinderen bij het afschaffen van de toeslag. Dit is in strijd met het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK).

Vernietigend rapport

Het bleek al dat de toeslagen in veel gevallen niet terecht waren ingetrokken, waarover in 2017 al een vernietigend rapport was verschenen. Destijds werd geconcludeerd dat de bezwaren van ouders lang bleven liggen en dat er door een deel van hen zelfs besloten werd om te stoppen met werken, omdat ze de opvang niet meer konden betalen.

De Belastingdienst zou vervolgens in de rechtszaken interne documenten bewust achter hebben gehouden, dat claimt een advocaat die veel van de gezinnen heeft vertegenwoordigd. Volgens haar was het de bedoeling van de Belastingdienst om het op rechtszaken te laten aankomen, want veel ouders zouden daar op dat moment niet meer de energie voor hebben.

Geautomatiseerd

Nu stelt de Kinderombudsvrouw dat de Belastingdienst voortaan de belangen van de kinderen moet meewegen. Daarvoor zal er flink wat aangepast moeten worden binnen de fiscus, waar veel beslissingen nu geautomatiseerd worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Belastingdienst moet rekening houden met kinderen’
Sluiten