In het nieuws

Állerlaatste Hard Bass: 'we stoppen op hoogtepunt'

Lekker lichtshowtje wel, daar op Hard Bass

Foto van 'Iris Hermans'

7 FEB 2019

Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan Hard Bass, het hardstyle-feest dat sinds begin deze eeuw bestaat en zaterdag de tiende verjaardag in Gelredome viert, daar waar het echt groots is geworden. Een afsluiter die door tienduizenden liefhebbers en zo’n twintig artiesten met een lach en een traan, maar bovenal heel hard gevierd gaat worden. Metro sprak met Elizabeth Dijkhuizen van de organisatie (B2S), groot fan Silvia van Leeuwen en artiest Noisecontrollers over het feest dat diep in hun hardstylehart zit. Hard Bass: The Last Formation.

Vannacht is rood (en geel, blauw, groen)

Noisecontrollers

Hij werd gevraagd om het anthem van deze laatste Hard Bass te produceren en dat heeft hij gedaan. En hoe. Bas Oskam a.k.a. Noisecontrollers is producer en dj en beleefde menig euforisch kippenvelmoment tijdens het bedenken, componeren en produceren van dé track van de avond/nacht/ochtend. Het was trouwens ook nog de enige die op zijn anthem-van-grote-feesten-lijstje ontbrak. Zegt-ie niet om cool te doen ofzo, ,,ik ben gewoon heel erg dankbaar dat ik deze allerlaatste mocht maken.” The Last Formation is de ‘muziekificatie’ van tien jaar Hard Bass. Stevig, bombastisch en vol elementen uit die hardstylegeschiedenis, ,,je gaat hem zaterdag wel een paar keer horen, denk ik!”

Nee, Bas wordt niet vaak Hard Bas genoemd, soms in het buitenland (,,maar verder gelukkig niet”) en as we write is hij op weg naar de studio waar hij met zijn Team Green-dj-kompanen Atmozfears en B-Front, met wie hij zaterdag een muzikaal trio vormt, alvast wat platen gaat doornemen. Hij heeft er zin in, die aller-, allerlaatste. Een understatement. Gemist heeft hij er geen een, ,,het hele spectrum van mijn muzikale carrière heb ik op Hard Bass beleefd.” Van de begindagen dat alles nog ‘superspannend’ was tot nu, de meer ‘oudere rot’, zoals hij zichzelf lachend noemt. ,,Nerveus ben ik niet, maar elk optreden hier is altijd heftig, heel intens. Ik geef het allerbeste van mezelf, dat doet die plek en het publiek vanzelf met je.”

Bas Oskam a.k.a. Noisecontrollers in zijn natuurlijke habitat

De producer slash dj was hiervoor aardrijkskundeleraar tot hij op een goeie dag besloot de landklimaten en lössgronden te verruilen voor baslijnen en vocals. ,,Ik voelde aan alles dat ik dit moest doen.” Een professioneel zondagskind dat de afgelopen twaalf jaar de decks in zo’n beetje alle windstreken heeft aangetikt met zijn muziek, eerst in duo-vorm met Arjan Terpstra, sinds 2013 alleen. Vervelen doet het nooit, vertelt de bevlogen artiest, ,,ik heb het leukste werk dat er is, ik ga de hele wereld over om feest te vieren.”

Zaterdag wordt er eentje met een lach en een traan, voorspelt hij. Bij wijze van spreken dan, gehuild heeft hij nog nooit tijdens een gig, ,,maar ik word soms wel overvallen door emoties, hoor, zeker in Gelredome.” Zelf gaat hij in elk geval zijn drie nieuwste platen draaien, waaronder natuurlijk het anthem en een remix van Scooter, ,,maar ook met terugblikken naar vroeger.” Memories that Hard Bass represents, klinkt het meermaals in het door hem geproduceerde Anthem en dat is het precies. Hard Bass muzikaal heel goed neerzetten, voor de mooiste herinneringen voor de dag en alle dagen erna. ,,Zodat we het met z’n allen goed af kunnen sluiten en we iedereen een onvergetelijke laatste keer kunnen laten beleven. We go out with a bang.

'Zoveel mooie herinneringen'

Rauw en technisch, zo omschrijft Elizabeth Dijkhuizen van organisator B2S het feest dat zaterdag weer in vol ornaat losbarst. Liefhebbers van ‘mysterieuze sprookjesthema’s’ kunnen beter thuisblijven, bij Hard Bass gelden als rode draad van de avond, nacht en stukje ochtend de technische, industriële elementen, zoals bewegende objecten in het plafond en extreme lichtshows. En dan is er dit jaar ook de livestream op de website van B2S, voor hen die net achter het kaartjesnet visten.

Dat Hard Bass in de loop der jaren een grote schare trouwe fans heeft verworven, een event is geworden dat altijd stijf uitverkoopt en onder zowel artiesten als bezoekers echt een begrip is, is een feit. Maar waarom zou je dan stoppen? ,,Nu is het nog alive and kicking, licht Dijkhuizen toe, ,,en toch willen we voorkomen dat het zou kunnen doodbloeden.” Een heel sterk en ontwikkeld concept, omschrijft ze het. ,,Maar we willen altijd op zoek naar die vernieuwing en dat kan niet meer bij Hard Bass. Dus dan moet je er op een gegeven moment voor durven te kiezen om te stoppen, juist om dat concept in ere te houden. We stoppen op het hoogtepunt.”

Hun fans zijn ‘superdedicated en heel erg betrokken’. ,,Als je er zelf weleens bent geweest, weet je precies wat ik bedoel.” Ze blikt met een grote lach terug naar haar Hard Bass firsttimer in 2012. ,,Je komt binnen en ziet meteen het publiek als een man helemaal losgaan op de muziek. Het voelt zo groots en zo vertrouwd tegelijkertijd.” De sfeer in de hardstyle-scene in niet te vergelijken met die van welk muziekgenre dan ook, ,,het is zo saamhorig, iedereen voelt en gaat voor hetzelfde.” En dat is dus die muziek die zowel euforisch als rauw kan klinken, met een gemeenschappelijke deler van zo’n 150 bpm. Het teamverband waarin de artiesten in drietallen draaien met een live-act op het eind, spreekt veel bezoekers aan, weet ze. Hoe later, hoe steviger en meer rawstyle en dit jaar is er ook de Heroes of Hard Bass. Een muzikaal eerbetoon, ,,een formatie van artiesten die veel hebben betekend voor hardstyle en echt een toffe show, ergens halverwege.”

De afgelopen maanden hebben ze artiesten en fans gevraagd om herinneringen te delen. Ze zucht even. Ze hebben ontzettend veel gehoord, de mooiste herinneringen, de bizarste momenten. ,,Wel dubbel, hoor”, beaamt ze, afscheid nemen van zoiets moois dat voor zovelen zo veel betekent. ,,Ik vind het ook verschrikkelijk jammer dat we stoppen.” Maar wel met een hele dikke show, zo besluit ze. ,,Zo eentje waarnaar je heimwee krijgt de dag erna. Dat heb ik tenminste altijd.”

Fan Silvia: 'Superfijn om dit samen te kunnen delen'

Ze beleefde haar eerste in 2009. ,,Ik stond vooraan, keek omhoog en zag in koeienletters Hard Bass in de lampen hangen. Ik besefte me toen echt: wauw, hier bén ik nu gewoon.” Ook voor Silvia van Leeuwen wordt het de laatste, zaterdag. ,,Heel raar om te beseffen, het is elke keer weer zo’n groot festijn.”

Ze delen een liefde voor hardstyle en voor elkaar: Silvia van Leeuwen en haar Jeroen, ,,de liefde werd definitief bestempeld op Hard Bass."

Waar je ook vandaan komt, wie je ook bent, wat je ook doet. Het maakt niets uit hier. De muziek verbroedert en zorgt voor laagdrempeligheid, ,,je hebt altijd iets om over te praten.” Maar de gouden regel is wel: begin geen gesprek voor de drop van een track. Ergo: ,,dan moet er gedanst worden.” Ze is tegenwoordig wat meer van ‘het rauwe’. Zo vindt ze dj Radical ‘raw’ Redemption lekker stevig doordraaien, ,,aangenaam om bij te staan.” Hoewel, ‘staan’... Dansen natuurlijk, verbetert ze zichzelf snel, ,,niet te doen om stil te blijven staan op hardstyle!”

Het zijn onder meer de special acts die het zo bijzonder maken, zoals ‘die met de afzuigkap’, ,,het ding ging omhoog en de dj kwam tevoorschijn.” Maar natuurlijk is het vooral de muziek die haar vol in haar hardstyle-hart raakt. De teams waarin de dj’s draaien zijn verrassend, ,,je hoort altijd de nieuwste tracks als eerste.” Of nou ja, met tienduizenden anderen dan, glimlacht ze. In de loop der jaren is een grote vriendengroep ontstaan, met allemaal liefhebbers ’overal en nergens vandaan’. Ze gaan met zo’n 25 man en al een week of drie borrelt het van de zin in hun groepsapp. De line-up is lang en breed gedeeld en onder de vrouwen gaan prangende vragen als ‘lange broek of blote benen’ heen en weer. Zij: lange broek, ,,met een zwarte glittertop ofzo.”

‘Onwijs veel nieuwe muziek, geweldige ervaringen en nieuwe vrienden’. Hard Bass in een notendop voor haar. En zo veel herinneringen, ,,ik weet zeker dat kippenvel me zaterdag bekruipt en misschien dat er ook wel wat tranen vallen.” Dan kan haar grote liefde Jeroen haar mooi troosten. Ze ontmoette hem op een ander feest, maar de liefde werd vier jaar geleden definitief bestempeld op, jawel, Hard Bass dus. Haar ogen stralen: ,,Superfijn om dit samen te kunnen delen.”


Mogelijk aantekening en boete voor VVD'er

Wybren van Haga (VVD). / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Wybren van Haga, het VVD-Kamerlid dat met te veel alchohol op achter het stuur zat, moet rekening houden met een aantekening op zijn strafblad en een boete van zeker ruim 300 euro. De VVD zelf heeft hem al een straf opgelegd.

Niet blij

De mogelijke aantekening en boete zijn op basis van het promillage dat Van Haga zelf noemt, aldus het Openbaar Ministerie, dat niet specifiek op zijn situatie wil ingaan. Tegen De Telegraaf verklaarde de eerder al in opspraak geraakte politicus dat hij een promillage van 0,6 had, iets hoger dan de grens van 0,5 procent voor ervaren bestuurders.


Ursula von der Leyen voorzitter Europese Commissie

Ursula von der Leyen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ursula von der Leyen (60) is benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend. De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.

Grote eer

Sassoli feliciteerde Von der Leyen en gaf haar meteen het woord. 'Dit is een hele grote eer', zei de 60-jarige 'VDL'. „Ik ben beduusd van uw vertrouwen in mij. Dit betekent ook dat u vertrouwen heeft in Europa, in een sterke Europese Unie die is verenigd van noord tot zuid en van oost naar west."


Likeability of5

Kamerlid gepakt met te veel alcohol achter het stuur

Wybren van Haga (VVD) in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vorige week werd VVD-kamerlid Wybren van Haga aangehouden met een slok op. Het kamerlid liep tijdens een verkeerscontrole op de A4 tegen de lamp.

Weinig gegeten

Aan het AD laat Van Haga weten dat de berichtgeving klopt. „Knap waardeloos. Ik had twee wijntjes gedronken en te weinig gegeten.” Tijdens de controle bleek dat het Kamerlid een alcoholpromillage van 0.6 in zijn bloed had. Voor ervaren rijders ligt de grens op 0.5.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

Chantal Vissers.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Chantal Vissers (21) uit Utrecht, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Chantal, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen en zonder pijn aan mijn oren vooraan te staan.


Deze twee steden zijn nog in de race voor ESF

NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman met alle bidbooks. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nog slechts twee steden zijn in de race om in 2020 het Eurovisiesongfestival te organiseren, Rotterdam en Maastricht. Dat laat de NPO weten. Vorige week boden ook Utrecht, Arnhem en Den Bosch een bidboek aan, maar die voorstellen zijn het niet geworden.

Inhoudelijk sterker

Het bid van Maastricht en Rotterdam was inhoudelijk sterker dan de andere drie, meldt de organisatie. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de voorgestelde accommodaties en de financiële bijdrage die de steden willen leveren.


Veel blaren na eerste wandeldag Nijmeegse Vierdaagse

Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dinsdagochtend ging in Nijmegen in alle vroegte de 103e editie van de Vierdaagse van start. De wandelaars stapten nog voor dag en dauw in hun wandelschoenen om vervolgens de eerste kilometers af te leggen. Het lijkt erop dat de dag goed verlopen is. De wandelaars hadden tot 17.00 uur de tijd om te finishen.

Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Aangepaste planning


Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

De jongen die in september 2018 gericht schoot in een school in Roermond, is veroordeeld tot een taakstraf en voorwaardelijke jeugddetentie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In september 2018 schoot een 17-jarige jongen uit Koningsbosch gericht in en rond een school in Roermond. De rechtbank heeft hem nu veroordeeld tot 200 uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. De eis van het Openbaar Ministerie was 200 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijke jeugddetentie.

Volgens de rechtbank was het bewezen dat de jongen gericht geschoten heeft op een medeleerling, die op dat moment naast een docent stond. Hij wilde op die manier een einde maken aan de pesterijen door deze medeleerling.

Luchtbuks, messen en een bijl


Verbod opgeven: Mallorca staat stierengevechten toe
Likeability of3

Mallorca staat stierengevechten weer toe

Op 9 augustus wordt weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds het verbod inging in juli 2017. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Na een twee jaar durend verbod mogen torero’s op het Spaanse eiland Mallorca weer stieren verwonden en doden. Op 9 augustus wordt op de Plaza de Toros in Palma weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds juli 2017. Dat schrijft de Diario de Mallorca vandaag.

In strijd met grondwet

Eind 2018 maakte Spanje een einde aan het verbod, waarin stond dat stieren niet meer verwond mochten worden. Het verbod gold sinds 2017, begin augustus wordt dus na twee jaar weer het eerste stierengevecht gehouden. Volgens de rechtbank in Madrid waren meerdere artikelen van de hervormde wet over stierengevechten en dierenbescherming in strijd met de grondwet.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden
Likeability of5

Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden

Een team van experts hebben de 2,5 jarige Siamese tweeling succesvol van elkaar gescheiden. /Beeld van GOSH

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Siamese tweeling van 2,5 jaar is in het Great Ormond Street Hospital in Londen succesvol van elkaar gescheiden. De meisjes, Safa en Marwa, zaten met hun hoofden aan elkaar vast. De operatie was erg ingewikkeld en werd overzien door een team van wel 100 experts.

De meisjes komen oorspronkelijk uit Pakistan, maar kwamen vorig jaar naar het ziekenhuis in Londen. Het complete proces om de tweeling van elkaar te scheiden duurde vier maanden. In oktober vond de eerste operatie plaats, hierbij waren radiologen, fysiotherapeuten en neurologische en psychologische experts betrokken.

Operatie van vijftig uur


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Burenruzies serieus probleem: 1 op de 5 verhuist

Burenruzies serieus probleem, 1 op de 5 verhuist

Vooral in Noord-Holland, Flevoland en Limburg verhuizen mensen vaak vanwege vervelende buren. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Burenruzies lijken een serieus probleem te zijn in Nederland. Een op de vijf Nederlanders is wel eens verhuisd omdat ze vervelende buren hadden, blijkt uit onderzoek van verhuizersplatform ScanMovers. Jonge vrouwen lijken daarbij vaker te verhuizen voor de liefde dan jonge mannen. Jonge mannen verhuizen weer vaker om de sleur te ontvluchten.

Vervelende buren

Natuurlijk zal niemand over zichzelf zeggen dat ze een vervelende buur zijn. Maar in welke provincie verhuizen mensen het meest, vanwege burenruzies of vervelende buren? Inwoners van Noord-Holland, Flevoland en Limburg hebben het niet makkelijk: meer dan een kwart van hen is wel eens verhuisd omdat ze last hadden van vervelende buren.


Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

Hevige moessonregens hebben in Zuid-Azië voor overstromingen en aardverschuivingen gezorgd, waardoor er zeker 180 mensen zijn overleden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Hevige moessonregens hebben de afgelopen dagen overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Azië veroorzaakt, waardoor miljoenen bewoners zijn getroffen en zeker 180 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zeiden de autoriteiten dinsdag.

Stortbuien

De stortbuien, die vooral optreden in het seizoen juni tot september, hebben dit jaar opnieuw grote schade aangericht in India, Nepal, Bangladesh en door Pakistan bestuurde regio Kasjmir. Vele woningen en boten in afgelegen laaggelegen gebieden zijn compleet weggespoeld.


Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

Netflix heeft de omstreden zelfmoordscène in seizoen 1 van 13 Reasons Why geschrapt. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Netflix heeft een zelfmoordscène uit het eerste seizoen van de populaire tienerserie 13 Reasons Why geschrapt. Er was veel aanhoudende kritiek op de serie, omdat het voor meer zelfmoorden zou hebben gezorgd. De serie draait namelijk om een meisje dat na veel pesterijen een einde aan haar leven maakt.

Aanpassing

„Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen", staat in een statement van streamingdienst Netflix. Wat er precies aangepast wordt en hoe de scène er dan uit komt te zien, is niet duidelijk.


Echtpaar sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

Koppel sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

Herbert en Frances waren 71 jaar getrouwd, op vrijdag bliezen zij uren na elkaar hun laatste adem uit. /WRDW

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Na een huwelijk van 71 jaar is een Amerikaans echtpaar op dezelfde dag, precies twaalf uur na elkaar, overleden. Dat meldt de Amerikaanse zender WRDW. Op hun bruiloft maakten ze de belofte 'tot de dood ons scheidt' met elkaar, en daar hebben ze zich tot op de dag aan gehouden.

Herbert overleed afgelopen vrijdagochtend om 2.20 uur. Zijn vrouw Francis blies precies twaalf uur later, om 2.20 uur 's middags, haar laatste adem uit.

„Het is prachtig hoe ze 71 jaar samen waren, en nu samen in de hemel zijn. Het is een geweldig liefdesverhaal", zegt de familie van Francis en Herbert.


Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

Tachtig procent van de MH17-nabestaanden ervoer een jaar na de ramp nog complexe rouw, soms gepaard met een depressie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nabestaanden van MH17-slachtoffers die zich actief bezighouden met de juridische en politieke nasleep van de ramp, hebben meer moeite met het rouwproces dan anderen die daar minder mee bezig zijn. Dat zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser in een interview met de Volkskrant. Hij onderzocht met universiteiten en Fonds Slachtofferhulp het rouwproces van 173 mensen die een geliefde verloren bij de vliegramp in 2014.

Het onderzoek moet mensen in de toekomst helpen het verlies van een familielid of vriend te verwerken. De conclusies worden dinsdag in Nieuwegein gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor nabestaanden.

Complexe rouw


Maansverduistering op 50e verjaardag maanreis

Maansverduistering op 50ste verjaardag maanreis

Dinsdagnacht is er een gedeeltelijke maansverduistering te zien, precies 50 jaar nadat de eerste vlucht naar de maan gelanceerd werd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als de bewolking dinsdagavond meewerkt, is boven Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt dan of er een flinke hap uit de maan is genomen. De verduistering valt op een heel toepasselijke dag: dinsdag is het precies 50 jaar geleden dat de eerste vlucht naar de maan gelanceerd werd.

Gedeeltelijke verduistering

De maan komt om 21.48 uur op, de beginfase van de verduistering is dan al ongeveer een uur aan de gang. Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, schijnt de maan weer als normaal. De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon.


Oplichtster verhuurt dezelfde woning 20 keer
Likeability of3

Oplichtster verhuurt dezelfde woning 20 keer

Minimaal twintig mensen betaalden een flink voorschot voor de woning en zouden de sleutel ontvangen. De 'verhuurder' is echter onvindbaar. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een vrouw die zich voordeed als verhuurder van een appartement in de Kraijenhoffstraat in Eindhoven heeft minimaal twintig mensen opgelicht. Ze liet de 'huurders' een voorschot betalen van 1500 euro, voordat ze de sleutel van de woning zouden krijgen. Die sleutel kregen ze echter nooit en de vrouw is onvindbaar. Naar het geld lijken de gedupeerden te kunnen fluiten.

1500 euro

De gedupeerden moesten allemaal 650 euro huur betalen en 850 euro borg, in totaal dus 1500 euro. „Die zien we denk ik nooit meer terug", aldus Niels Berkelmans, die ook een van de slachtoffers is, tegen Omroep Brabant


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Jumbo helpt eenzame mensen met speciale 'kletskassa'

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

15 JUL 2019

Je kent het wel: je staat bij de supermarkt en voor je staat een omaatje uitgebreid te praten met de caissière. Jumbo Vlijmen heeft besloten speciaal voor de klanten die behoefte hebben aan wat extra tijd door middel van een praatje een eigen kassa te openen: de kletskassa.

Koffiehoek

Naast de kletskassa opende de supermarkt ook een speciale koffiehoek voor eenzame ouderen en anderen die contact zoeken met buurtgenootjes. Dat is niet geheel nieuw: de meeste Albert Heijn-filialen hebben al jaren een koffiehoek en ook andere supermarkten geven al een tijdje gratis koffie weg aan mensen die wat langer willen keuvelen in de supermarkt. Daarnaast hebben ze in Den Haag bij Albert Heijn-filialen een 'luisterend-oor-medewerker' en worden er bij diverse supermarkten zoals Dirk van de Broek statiegeldopbrengsten weggegeven aan initiatieven als het Ouderenfonds.


Gigantische kwal gespot bij Engelse kust

Foto van 'Daisy Heyer'

15 JUL 2019

We weten dat er grote kwallen op deze planeet zijn, maar meestal zijn die niet echt in de buurt te vinden. Dat lijkt te gaan veranderen. Recentelijk is er namelijk een gigantische kwal gespot bij de westkust van het tropische... Engeland?!

Duiker en bioloog Lizzie Daly kwam oog in oog te zwemmen met het gigantische beest, dat in de buurt van Falmouth zwom. Er is een fantastische foto gemaakt van de Daly en de kwal. „Wat een fantastische ervaring", vertelt ze aan CNN. „Ik weet dat er kwallen zijn die heel groot kunnen worden, maar zoiets als dit heb ik nog nooit gezien."