In het nieuws

Állerlaatste Hard Bass: 'we stoppen op hoogtepunt'

Lekker lichtshowtje wel, daar op Hard Bass

Foto van 'Iris Hermans'

7 FEB 2019

Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan Hard Bass, het hardstyle-feest dat sinds begin deze eeuw bestaat en zaterdag de tiende verjaardag in Gelredome viert, daar waar het echt groots is geworden. Een afsluiter die door tienduizenden liefhebbers en zo’n twintig artiesten met een lach en een traan, maar bovenal heel hard gevierd gaat worden. Metro sprak met Elizabeth Dijkhuizen van de organisatie (B2S), groot fan Silvia van Leeuwen en artiest Noisecontrollers over het feest dat diep in hun hardstylehart zit. Hard Bass: The Last Formation.

Vannacht is rood (en geel, blauw, groen)

Noisecontrollers

Hij werd gevraagd om het anthem van deze laatste Hard Bass te produceren en dat heeft hij gedaan. En hoe. Bas Oskam a.k.a. Noisecontrollers is producer en dj en beleefde menig euforisch kippenvelmoment tijdens het bedenken, componeren en produceren van dé track van de avond/nacht/ochtend. Het was trouwens ook nog de enige die op zijn anthem-van-grote-feesten-lijstje ontbrak. Zegt-ie niet om cool te doen ofzo, ,,ik ben gewoon heel erg dankbaar dat ik deze allerlaatste mocht maken.” The Last Formation is de ‘muziekificatie’ van tien jaar Hard Bass. Stevig, bombastisch en vol elementen uit die hardstylegeschiedenis, ,,je gaat hem zaterdag wel een paar keer horen, denk ik!”

Nee, Bas wordt niet vaak Hard Bas genoemd, soms in het buitenland (,,maar verder gelukkig niet”) en as we write is hij op weg naar de studio waar hij met zijn Team Green-dj-kompanen Atmozfears en B-Front, met wie hij zaterdag een muzikaal trio vormt, alvast wat platen gaat doornemen. Hij heeft er zin in, die aller-, allerlaatste. Een understatement. Gemist heeft hij er geen een, ,,het hele spectrum van mijn muzikale carrière heb ik op Hard Bass beleefd.” Van de begindagen dat alles nog ‘superspannend’ was tot nu, de meer ‘oudere rot’, zoals hij zichzelf lachend noemt. ,,Nerveus ben ik niet, maar elk optreden hier is altijd heftig, heel intens. Ik geef het allerbeste van mezelf, dat doet die plek en het publiek vanzelf met je.”

Bas Oskam a.k.a. Noisecontrollers in zijn natuurlijke habitat

De producer slash dj was hiervoor aardrijkskundeleraar tot hij op een goeie dag besloot de landklimaten en lössgronden te verruilen voor baslijnen en vocals. ,,Ik voelde aan alles dat ik dit moest doen.” Een professioneel zondagskind dat de afgelopen twaalf jaar de decks in zo’n beetje alle windstreken heeft aangetikt met zijn muziek, eerst in duo-vorm met Arjan Terpstra, sinds 2013 alleen. Vervelen doet het nooit, vertelt de bevlogen artiest, ,,ik heb het leukste werk dat er is, ik ga de hele wereld over om feest te vieren.”

Zaterdag wordt er eentje met een lach en een traan, voorspelt hij. Bij wijze van spreken dan, gehuild heeft hij nog nooit tijdens een gig, ,,maar ik word soms wel overvallen door emoties, hoor, zeker in Gelredome.” Zelf gaat hij in elk geval zijn drie nieuwste platen draaien, waaronder natuurlijk het anthem en een remix van Scooter, ,,maar ook met terugblikken naar vroeger.” Memories that Hard Bass represents, klinkt het meermaals in het door hem geproduceerde Anthem en dat is het precies. Hard Bass muzikaal heel goed neerzetten, voor de mooiste herinneringen voor de dag en alle dagen erna. ,,Zodat we het met z’n allen goed af kunnen sluiten en we iedereen een onvergetelijke laatste keer kunnen laten beleven. We go out with a bang.

'Zoveel mooie herinneringen'

Rauw en technisch, zo omschrijft Elizabeth Dijkhuizen van organisator B2S het feest dat zaterdag weer in vol ornaat losbarst. Liefhebbers van ‘mysterieuze sprookjesthema’s’ kunnen beter thuisblijven, bij Hard Bass gelden als rode draad van de avond, nacht en stukje ochtend de technische, industriële elementen, zoals bewegende objecten in het plafond en extreme lichtshows. En dan is er dit jaar ook de livestream op de website van B2S, voor hen die net achter het kaartjesnet visten.

Dat Hard Bass in de loop der jaren een grote schare trouwe fans heeft verworven, een event is geworden dat altijd stijf uitverkoopt en onder zowel artiesten als bezoekers echt een begrip is, is een feit. Maar waarom zou je dan stoppen? ,,Nu is het nog alive and kicking, licht Dijkhuizen toe, ,,en toch willen we voorkomen dat het zou kunnen doodbloeden.” Een heel sterk en ontwikkeld concept, omschrijft ze het. ,,Maar we willen altijd op zoek naar die vernieuwing en dat kan niet meer bij Hard Bass. Dus dan moet je er op een gegeven moment voor durven te kiezen om te stoppen, juist om dat concept in ere te houden. We stoppen op het hoogtepunt.”

Hun fans zijn ‘superdedicated en heel erg betrokken’. ,,Als je er zelf weleens bent geweest, weet je precies wat ik bedoel.” Ze blikt met een grote lach terug naar haar Hard Bass firsttimer in 2012. ,,Je komt binnen en ziet meteen het publiek als een man helemaal losgaan op de muziek. Het voelt zo groots en zo vertrouwd tegelijkertijd.” De sfeer in de hardstyle-scene in niet te vergelijken met die van welk muziekgenre dan ook, ,,het is zo saamhorig, iedereen voelt en gaat voor hetzelfde.” En dat is dus die muziek die zowel euforisch als rauw kan klinken, met een gemeenschappelijke deler van zo’n 150 bpm. Het teamverband waarin de artiesten in drietallen draaien met een live-act op het eind, spreekt veel bezoekers aan, weet ze. Hoe later, hoe steviger en meer rawstyle en dit jaar is er ook de Heroes of Hard Bass. Een muzikaal eerbetoon, ,,een formatie van artiesten die veel hebben betekend voor hardstyle en echt een toffe show, ergens halverwege.”

De afgelopen maanden hebben ze artiesten en fans gevraagd om herinneringen te delen. Ze zucht even. Ze hebben ontzettend veel gehoord, de mooiste herinneringen, de bizarste momenten. ,,Wel dubbel, hoor”, beaamt ze, afscheid nemen van zoiets moois dat voor zovelen zo veel betekent. ,,Ik vind het ook verschrikkelijk jammer dat we stoppen.” Maar wel met een hele dikke show, zo besluit ze. ,,Zo eentje waarnaar je heimwee krijgt de dag erna. Dat heb ik tenminste altijd.”

Fan Silvia: 'Superfijn om dit samen te kunnen delen'

Ze beleefde haar eerste in 2009. ,,Ik stond vooraan, keek omhoog en zag in koeienletters Hard Bass in de lampen hangen. Ik besefte me toen echt: wauw, hier bén ik nu gewoon.” Ook voor Silvia van Leeuwen wordt het de laatste, zaterdag. ,,Heel raar om te beseffen, het is elke keer weer zo’n groot festijn.”

Ze delen een liefde voor hardstyle en voor elkaar: Silvia van Leeuwen en haar Jeroen, ,,de liefde werd definitief bestempeld op Hard Bass."

Waar je ook vandaan komt, wie je ook bent, wat je ook doet. Het maakt niets uit hier. De muziek verbroedert en zorgt voor laagdrempeligheid, ,,je hebt altijd iets om over te praten.” Maar de gouden regel is wel: begin geen gesprek voor de drop van een track. Ergo: ,,dan moet er gedanst worden.” Ze is tegenwoordig wat meer van ‘het rauwe’. Zo vindt ze dj Radical ‘raw’ Redemption lekker stevig doordraaien, ,,aangenaam om bij te staan.” Hoewel, ‘staan’... Dansen natuurlijk, verbetert ze zichzelf snel, ,,niet te doen om stil te blijven staan op hardstyle!”

Het zijn onder meer de special acts die het zo bijzonder maken, zoals ‘die met de afzuigkap’, ,,het ding ging omhoog en de dj kwam tevoorschijn.” Maar natuurlijk is het vooral de muziek die haar vol in haar hardstyle-hart raakt. De teams waarin de dj’s draaien zijn verrassend, ,,je hoort altijd de nieuwste tracks als eerste.” Of nou ja, met tienduizenden anderen dan, glimlacht ze. In de loop der jaren is een grote vriendengroep ontstaan, met allemaal liefhebbers ’overal en nergens vandaan’. Ze gaan met zo’n 25 man en al een week of drie borrelt het van de zin in hun groepsapp. De line-up is lang en breed gedeeld en onder de vrouwen gaan prangende vragen als ‘lange broek of blote benen’ heen en weer. Zij: lange broek, ,,met een zwarte glittertop ofzo.”

‘Onwijs veel nieuwe muziek, geweldige ervaringen en nieuwe vrienden’. Hard Bass in een notendop voor haar. En zo veel herinneringen, ,,ik weet zeker dat kippenvel me zaterdag bekruipt en misschien dat er ook wel wat tranen vallen.” Dan kan haar grote liefde Jeroen haar mooi troosten. Ze ontmoette hem op een ander feest, maar de liefde werd vier jaar geleden definitief bestempeld op, jawel, Hard Bass dus. Haar ogen stralen: ,,Superfijn om dit samen te kunnen delen.”


BuZa scherpt reisadvies naar Sri Lanka aan

Soldaten zijn in groten getale aanwezig in de straten van Colombo ©ANP

Foto van 'Metro'

7 MIN

Het Ministerie van Buitenlandse ontraadt alle reizen naar Sri Lanka die niet strikt noodzakelijk zijn in de nasleep van de aanslagen tijdens eerste paasdag.

Volgens hen zijn er concrete aanwijzingen dat het land opnieuw doelwit kan worden van terreuraanslagen. Deze grotere veiligheidsrisico's gelden voor het hele land.

Dreiging


UPDATE: Henk Otten stapt op als bestuurslid FvD

Baudet en Otten in betere tijden ©ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Het blijft rommelen binnen de top van het Forum voor Democratie. Oorzaak van het conflict is de positie van partijbestuurder en mede-oprichter Henk Otten. Kamerlid Theo Hiddema laat donderdagmiddag in een reactie weten dat het aanblijven 'lastig wordt'.

Nadat Otten afgelopen weekeinde in de NRC uit de school klapte over interne ideologische conflicten, is nu door dezelfde krant naar buiten gebracht dat er al langer onenigheid is tussen hem en de andere partijleiders. Een declaratie aan zichzelf van 30.000 euro zou hieraan ten grondslag liggen.

UPDATE 20.15: Henk Otten laat via Twitter weten op te stappen als bestuurder. Hij beschrijft de recente uitingen als 'karaktermoord' en stelt dat zijn terugtrekking in het partijbelang is.


Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?
Likeability of3

Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?

Een oranje mensenmassa is tegenwoordig heel goed en haarscherp in beeld te brengen.

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 08:00

Iedereen kan tegenwoordig een goede camera op zak hebben tijdens Koningsdag. Maar ben je dan ook een topfotograaf? Het kán!

Drankje in de ene hand, maar vooral een smartphone in de andere. Dat is het beeld van Koningsdag 2019. Want zeg nou zelf: mooie (oranje) momenten vastleggen willen (en doen) we toch bijna allemaal?

Willem-Alexander en Máxima


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Oorlogsdreigement van Filipijnen aan Canada om afval

Duterte heeft het helemaal gehad met de Canadese troep in Manila ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

3 UUR

President Duterte van de Filipijnen heeft het helemaal gehad met de tonnen vuilnis uit Canada die zijn opgestapeld in zijn land. Strijdvaardig geeft hij nog een laatste waarschuwing.

„Ik wil dat er volgende week een boot klaarstaat, ik geef Canada tot volgende week om alles op te halen of ik kom zelf met een boot naar hen toe om het te dumpen", zo liet hij optekenen tijdens een persconferentie.


Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Crash Park. / Martin Argyroglo

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Holland Festival: tot € 48,- korting

Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


Oom vermoorde Daniël wil asielzoekerscentrum dicht

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 14:39

De 9-jarige Daniël werd woensdag dood in een sloot aangetroffen nabij het Vlaamse asielzoekerscentrum van Broechem. De oom van het Palestijnse jochie doet nu een oproep om het centrum te sluiten. Vijf Palestijnse jongeren zijn inmiddels aangehouden.

Geen camera's en controles

„Het is hier heel groot, maar er zijn geen camera's binnen en geen controles. Daniël is vermoord en zijn lichaam is hier gedumpt en het duurde veel te lang voordat hij gevonden werd. Dit asielzoekerscentrum moet dicht", aldus oom Bassem Chihadeh tegenover VTM Nieuws.


Likeability of5

Zeldzame neushoorn geboren in Miami

Niet de neushoorn uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:49

In Maimi is een zeldzame neushoorn geboren. Wat extra bijzonder is aan deze bevalling, is dat de neushoorntelg ontstaan is met behulp van kunstmatige inseminatie.

Moeder Akuti - een Indische neushoorn - beviel eerder deze week van haar jong, waarvan het geslacht nog onbekend is. Er is ook nog geen naam bedacht. Wel is duidelijk dat zowel moeder als jong het goed maken, zo weet het Algemeen Dagblad.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Aantal asielzoekers met status bijna gehalveerd

Een voorleesboek voor kinderen in een AZC/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:19

Het aantal asielzoekers dat van Nederland asiel heeft gekregen, is in het voorbije jaar gehalveerd. Nederland heeft vorig jaar 4795 mensen asiel of een andere beschermde status toegekend.

Syrië, Ethiopië en Iran

Het ging vooral om vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, met Syriërs (1620), Ethiopiërs (535) en Iraniërs (450) als koplopers. Het aantal toekenningen is een forse daling vergeleken met de 9090 in 2017 en de bijna 22.000 in 2016.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


AIVD en MIVD kregen regelmatig onterecht toestemming

AIVD-hoofd Dick Schoof/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:09

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD, hebben het afgelopen jaar voor ongeveer één op de twintig verzoeken voor bijzondere bevoegdheden, ten onrechte toestemming gekregen van de minister. Het gaat dan bijvoorbeeld om het observeren in een woning, een DNA-onderzoek of het tappen van de kabel. In 4,5 procent van de verzoeken van de AIVD en 5,8 procent van de verzoeken van de MIVD had de bevoegde minister al goedkeuring gegeven, maar floot de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) de diensten alsnog terug.

2159 verzoeken getoetst

De TIB heeft in de periode van 1 mei 2018 tot 1 april 2019 in totaal 2159 verzoeken getoetst, staat in het donderdag gepubliceerde jaarverslag. Hoeveel verzoeken er per dienst zijn ingediend mag niet bekendgemaakt worden. Dat is namelijk staatsgeheim.


Hoofdofficier geschorst vanwege verzwegen affaire

Marc van Nimwegen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:14

De top van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen geschorst. Aanleiding daarvoor is het rapport van de commissie-Fokkens, die onder meer de verzwegen liefdesrelatie tussen Van Nimwegen en collega-hoofdofficier Marianne Bloos heeft onderzocht.

Bijzonder pijnlijk

Volgens Fokkens vormt het verzwijgen van en liegen over de relatie door beide topmagistraten een ernstige schending van de integriteitsregels. Het OM noemt de leugens 'onaanvaardbaar’ en de bevindingen van Fokkens 'bijzonder pijnlijk’. Het imago van het OM is beschadigd, stelt de top vast ,,door het verwijtbare gedrag van twee hoofdofficieren en hoe de top van het OM daarmee is omgegaan." De hele organisatie is erdoor benadeeld, het vertrouwen in de leiding van het OM heeft er een forse deuk door opgelopen.


Kim en Poetin laten weinig los na eerste ontmoeting

Kim Jong-un en Vladimir Poetin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:54

De Russische president Vladimir Poetin en Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar voor het eerst ontmoet. De mannen spraken elkaar donderdag bijna twee uur op een eiland bij de Russische stad Vladivostok, veel langer dan verwacht.

Weinig los

De leiders van de buurlanden lieten na de eerste gespreksronde weinig los over wat precies is besproken. Kim bedankte zijn gastheer voor de 'erg goede' bijeenkomst. Hij zei dat is gesproken over kwesties die beide landen aangaan.


Likeability of5

RIVM wil handen ineen slaan tegen microplastics

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:29

Iedereen kan bijdragen aan de strijd tegen microplastics, de piepkleine stukjes plastic die met name heel veel in synthetische en gemixte kleding zitten en zo vooral door wasbeurten in het milieu terecht komen. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het stelt verschillende maatregelen voor.

Waterzuiveringsinstallaties verwijderen weliswaar een groot deel van het plastic uit het afvalwater, maar „toch dragen de synthetische vezels substantieel bij aan de hoeveelheid plastic in zee", aldus het RIVM. „De kledingindustrie is een van de vervuilendste industrieën ter de wereld. Plastic komt in mosselen en vis terecht en zo in ons voedsel. Ook al weten we nog niet precies wat het effect hiervan is, we willen geen plastic in ons eten."

Fleece


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zanger Paul Sinha zit vol zin

Still uit Bloemen, waar Paul samen met zijn Charlotte de show steelt en waar 'En als ik kon kiezen voor stabiliteit, raakten we vanzelf ook die spanning kwijt' een van de zinnen is.

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 10:11

De levenslust en zin spat gewoon van zanger Paul Sinha af. Zijn nieuwe single Bloemen is nét uit en zou zomaar een dikke zomerhit zou kunnen worden.

Positieve vibe


Aangevallen moslims verlaten aanslagplek Sri Lanka

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:59

Veel moslims vertrekken in de nasleep van de zelfmoordaanslagen in Sri Lanka uit de kuststad Negombo. Daar zijn de spanningen de afgelopen dagen flink opgelopen. Honderden moslims stapten woensdag op bussen die waren geregeld door lokale leiders en de autoriteiten. Ze vrezen voor hun veiligheid na de bomaanslagen. De daders sloegen onder meer toe in een kerk in Negombo.

Onze huizen aangevallen

„Vanwege de bomexplosies die hier plaatsvonden, hebben de lokale Sri Lankanen onze huizen aangevallen", zegt Adnan Ali, die op het punt stond om in een bus te stappen. „Op dit moment weten we nog niet waar we heen zullen gaan."


Likeability of5

Bekijk hier de mooiste beelden van Johan Cruijff

Johan Cruijff/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:19

Johan Cruijff werd vandaag (donderdag) 72 jaar geleden geboren. De Amsterdammer groeide uit tot Nederlands meest iconische voetballer ooit en misschien wel de beste ooit op de aardbol. Hoog tijd dus om nog even te genieten van een paar van zijn mooiste acties.

Hoogtijdagen


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Klokkenluider UU gepikeerd: Ze staan op tegen mij

Universiteit Utrecht/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:49

Floris Boudens ontdekte onlangs dat de declaraties van Anton Pijpers, voorzitter van de Universiteit Utrecht, buitensporig hoog zijn. Maar voor zijn actie als klokkenluider wordt het vooralsnog alles behalve geroemd. Sterker nog, Boudens is degene die vies wordt aangekeken.

„Ze staan niet als collectief op tegen Pijpers, maar tegen mij”, zegt de 22-jarige student in gesprek met Trouw. „Ze weigeren om deze misstand rigoureus van de hand te wijzen en verwijten mij dat ik naar de pers en politiek ben gestapt. De discussie verplaatst zich naar wat ik beter had moeten doen, terwijl het over het gedrag van Pijpers zou moeten gaan.”

Veranderingen


‘Ga geen mensen opsluiten omdat je ze niet begrijpt'

Foto: Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 08:00

De Tweede Kamer wil opnieuw het plan invoeren om personen met verward gedrag maximaal drie dagen verplicht te kunnen observeren in een ggz-instelling. Het is niet de eerste keer dat deze maatregel wordt besproken in de Kamer. In 2017 werd een dergelijk voorstel na de nodige kritiek afgewezen.

Tegenstanders van de maatregel vonden toentertijd onder meer dat de rechtsbescherming van deze mensen in gevaar zou komen, bovendien zou de maatregel kunnen worden opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Ook psychiaters en behandelaars vonden het plan veel te ver gaan. Wat is er in de tussentijd veranderd?

Overlast door verwarde personen


Iran: Trump wordt in oorlog met ons gelokt

Mohammad Javad Zarif/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:54

Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, gelooft niet dat de Amerikaanse president Donald Trump aanstuurt op een oorlog met Iran, maar denkt wel dat hij er door bepaalde personen toe kan worden uitgelokt.

Dat zei Zarif woensdag in een interview naar aanleiding van de Iraanse missie naar de Verenigde Naties in New York. Volgens hem kunnen John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van Trump, en de conservatieve Israëlische premier Benjamin Netanyahu, Trump in een conflict met Iran duwen.

Verdedigen indien nodig