In het nieuws

Állerlaatste Hard Bass: 'we stoppen op hoogtepunt'

Lekker lichtshowtje wel, daar op Hard Bass

Foto van 'Iris Hermans'

7 FEB 2019

Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan Hard Bass, het hardstyle-feest dat sinds begin deze eeuw bestaat en zaterdag de tiende verjaardag in Gelredome viert, daar waar het echt groots is geworden. Een afsluiter die door tienduizenden liefhebbers en zo’n twintig artiesten met een lach en een traan, maar bovenal heel hard gevierd gaat worden. Metro sprak met Elizabeth Dijkhuizen van de organisatie (B2S), groot fan Silvia van Leeuwen en artiest Noisecontrollers over het feest dat diep in hun hardstylehart zit. Hard Bass: The Last Formation.

Vannacht is rood (en geel, blauw, groen)

Noisecontrollers

Hij werd gevraagd om het anthem van deze laatste Hard Bass te produceren en dat heeft hij gedaan. En hoe. Bas Oskam a.k.a. Noisecontrollers is producer en dj en beleefde menig euforisch kippenvelmoment tijdens het bedenken, componeren en produceren van dé track van de avond/nacht/ochtend. Het was trouwens ook nog de enige die op zijn anthem-van-grote-feesten-lijstje ontbrak. Zegt-ie niet om cool te doen ofzo, ,,ik ben gewoon heel erg dankbaar dat ik deze allerlaatste mocht maken.” The Last Formation is de ‘muziekificatie’ van tien jaar Hard Bass. Stevig, bombastisch en vol elementen uit die hardstylegeschiedenis, ,,je gaat hem zaterdag wel een paar keer horen, denk ik!”

Nee, Bas wordt niet vaak Hard Bas genoemd, soms in het buitenland (,,maar verder gelukkig niet”) en as we write is hij op weg naar de studio waar hij met zijn Team Green-dj-kompanen Atmozfears en B-Front, met wie hij zaterdag een muzikaal trio vormt, alvast wat platen gaat doornemen. Hij heeft er zin in, die aller-, allerlaatste. Een understatement. Gemist heeft hij er geen een, ,,het hele spectrum van mijn muzikale carrière heb ik op Hard Bass beleefd.” Van de begindagen dat alles nog ‘superspannend’ was tot nu, de meer ‘oudere rot’, zoals hij zichzelf lachend noemt. ,,Nerveus ben ik niet, maar elk optreden hier is altijd heftig, heel intens. Ik geef het allerbeste van mezelf, dat doet die plek en het publiek vanzelf met je.”

Bas Oskam a.k.a. Noisecontrollers in zijn natuurlijke habitat

De producer slash dj was hiervoor aardrijkskundeleraar tot hij op een goeie dag besloot de landklimaten en lössgronden te verruilen voor baslijnen en vocals. ,,Ik voelde aan alles dat ik dit moest doen.” Een professioneel zondagskind dat de afgelopen twaalf jaar de decks in zo’n beetje alle windstreken heeft aangetikt met zijn muziek, eerst in duo-vorm met Arjan Terpstra, sinds 2013 alleen. Vervelen doet het nooit, vertelt de bevlogen artiest, ,,ik heb het leukste werk dat er is, ik ga de hele wereld over om feest te vieren.”

Zaterdag wordt er eentje met een lach en een traan, voorspelt hij. Bij wijze van spreken dan, gehuild heeft hij nog nooit tijdens een gig, ,,maar ik word soms wel overvallen door emoties, hoor, zeker in Gelredome.” Zelf gaat hij in elk geval zijn drie nieuwste platen draaien, waaronder natuurlijk het anthem en een remix van Scooter, ,,maar ook met terugblikken naar vroeger.” Memories that Hard Bass represents, klinkt het meermaals in het door hem geproduceerde Anthem en dat is het precies. Hard Bass muzikaal heel goed neerzetten, voor de mooiste herinneringen voor de dag en alle dagen erna. ,,Zodat we het met z’n allen goed af kunnen sluiten en we iedereen een onvergetelijke laatste keer kunnen laten beleven. We go out with a bang.

'Zoveel mooie herinneringen'

Rauw en technisch, zo omschrijft Elizabeth Dijkhuizen van organisator B2S het feest dat zaterdag weer in vol ornaat losbarst. Liefhebbers van ‘mysterieuze sprookjesthema’s’ kunnen beter thuisblijven, bij Hard Bass gelden als rode draad van de avond, nacht en stukje ochtend de technische, industriële elementen, zoals bewegende objecten in het plafond en extreme lichtshows. En dan is er dit jaar ook de livestream op de website van B2S, voor hen die net achter het kaartjesnet visten.

Dat Hard Bass in de loop der jaren een grote schare trouwe fans heeft verworven, een event is geworden dat altijd stijf uitverkoopt en onder zowel artiesten als bezoekers echt een begrip is, is een feit. Maar waarom zou je dan stoppen? ,,Nu is het nog alive and kicking, licht Dijkhuizen toe, ,,en toch willen we voorkomen dat het zou kunnen doodbloeden.” Een heel sterk en ontwikkeld concept, omschrijft ze het. ,,Maar we willen altijd op zoek naar die vernieuwing en dat kan niet meer bij Hard Bass. Dus dan moet je er op een gegeven moment voor durven te kiezen om te stoppen, juist om dat concept in ere te houden. We stoppen op het hoogtepunt.”

Hun fans zijn ‘superdedicated en heel erg betrokken’. ,,Als je er zelf weleens bent geweest, weet je precies wat ik bedoel.” Ze blikt met een grote lach terug naar haar Hard Bass firsttimer in 2012. ,,Je komt binnen en ziet meteen het publiek als een man helemaal losgaan op de muziek. Het voelt zo groots en zo vertrouwd tegelijkertijd.” De sfeer in de hardstyle-scene in niet te vergelijken met die van welk muziekgenre dan ook, ,,het is zo saamhorig, iedereen voelt en gaat voor hetzelfde.” En dat is dus die muziek die zowel euforisch als rauw kan klinken, met een gemeenschappelijke deler van zo’n 150 bpm. Het teamverband waarin de artiesten in drietallen draaien met een live-act op het eind, spreekt veel bezoekers aan, weet ze. Hoe later, hoe steviger en meer rawstyle en dit jaar is er ook de Heroes of Hard Bass. Een muzikaal eerbetoon, ,,een formatie van artiesten die veel hebben betekend voor hardstyle en echt een toffe show, ergens halverwege.”

De afgelopen maanden hebben ze artiesten en fans gevraagd om herinneringen te delen. Ze zucht even. Ze hebben ontzettend veel gehoord, de mooiste herinneringen, de bizarste momenten. ,,Wel dubbel, hoor”, beaamt ze, afscheid nemen van zoiets moois dat voor zovelen zo veel betekent. ,,Ik vind het ook verschrikkelijk jammer dat we stoppen.” Maar wel met een hele dikke show, zo besluit ze. ,,Zo eentje waarnaar je heimwee krijgt de dag erna. Dat heb ik tenminste altijd.”

Fan Silvia: 'Superfijn om dit samen te kunnen delen'

Ze beleefde haar eerste in 2009. ,,Ik stond vooraan, keek omhoog en zag in koeienletters Hard Bass in de lampen hangen. Ik besefte me toen echt: wauw, hier bén ik nu gewoon.” Ook voor Silvia van Leeuwen wordt het de laatste, zaterdag. ,,Heel raar om te beseffen, het is elke keer weer zo’n groot festijn.”

Ze delen een liefde voor hardstyle en voor elkaar: Silvia van Leeuwen en haar Jeroen, ,,de liefde werd definitief bestempeld op Hard Bass."

Waar je ook vandaan komt, wie je ook bent, wat je ook doet. Het maakt niets uit hier. De muziek verbroedert en zorgt voor laagdrempeligheid, ,,je hebt altijd iets om over te praten.” Maar de gouden regel is wel: begin geen gesprek voor de drop van een track. Ergo: ,,dan moet er gedanst worden.” Ze is tegenwoordig wat meer van ‘het rauwe’. Zo vindt ze dj Radical ‘raw’ Redemption lekker stevig doordraaien, ,,aangenaam om bij te staan.” Hoewel, ‘staan’... Dansen natuurlijk, verbetert ze zichzelf snel, ,,niet te doen om stil te blijven staan op hardstyle!”

Het zijn onder meer de special acts die het zo bijzonder maken, zoals ‘die met de afzuigkap’, ,,het ding ging omhoog en de dj kwam tevoorschijn.” Maar natuurlijk is het vooral de muziek die haar vol in haar hardstyle-hart raakt. De teams waarin de dj’s draaien zijn verrassend, ,,je hoort altijd de nieuwste tracks als eerste.” Of nou ja, met tienduizenden anderen dan, glimlacht ze. In de loop der jaren is een grote vriendengroep ontstaan, met allemaal liefhebbers ’overal en nergens vandaan’. Ze gaan met zo’n 25 man en al een week of drie borrelt het van de zin in hun groepsapp. De line-up is lang en breed gedeeld en onder de vrouwen gaan prangende vragen als ‘lange broek of blote benen’ heen en weer. Zij: lange broek, ,,met een zwarte glittertop ofzo.”

‘Onwijs veel nieuwe muziek, geweldige ervaringen en nieuwe vrienden’. Hard Bass in een notendop voor haar. En zo veel herinneringen, ,,ik weet zeker dat kippenvel me zaterdag bekruipt en misschien dat er ook wel wat tranen vallen.” Dan kan haar grote liefde Jeroen haar mooi troosten. Ze ontmoette hem op een ander feest, maar de liefde werd vier jaar geleden definitief bestempeld op, jawel, Hard Bass dus. Haar ogen stralen: ,,Superfijn om dit samen te kunnen delen.”


Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee

Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon

Foto van 'Metro'

2 UUR

Kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen. De vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon hebben voor 2500 kilo aan afval uit de Noordzee gehaald.

De duikers hebben negen dagen lang gedoken naar overblijfselen van de containerramp met de MSC Zoe eerder dit jaar. Van de 2500 kilo die boven is gehaald, was 'maar' 500 kilo afkomstig uit de containers die de MSC Zoe eerder dit jaar kwijtraakte. De overige 2000 kilo zijn zogenoemde spooknetten.

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon


Medium maakt contact met overleden planten

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

3 UUR

Geef maar toe. Je hebt zeker weten weleens een plant laten sterven. Goed nieuws, volgens een Noord-Hollands medium zijn je overleden plantjes niet boos op je. 

Medium Dieuwertje Daams heeft een bijzondere gave, schrijft het regionale NH Nieuws. Ze kan namelijk contact leggen met dode planten; tijdens een spreekuur komt ze achter de doodsoorzaak. Het doel van het spreekuur? Contact leggen met overleden kamerplanten om zo te horen wat je in de toekomst beter kunt doen voor je groene kindjes.

Lief


App opent boekenwereld ook voor dove kinderen
Likeability of5

Kim Feenstra en Jim Bakkum zetten zich in voor dove kinderen

Vlnr Bettie, Jim Bakkum, Kim Feenstra, vader Peter, Douwe en moeder Judith. / Elisa Smook

In samenwerking met Huawei

10 SEP 2019

Dat kinderen leren lezen is voor de meesten volkomen vanzelfsprekend. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet voor de 32 miljoen dove kinderen in de wereld.

Zij krijgen geen klanken mee en horen hun moeder bijvoorbeeld niet met de buurvrouw kletsen. Leren lezen is voor hen daarom een moeilijk verhaal. StorySign maakt lezen voor dove en zeer slechthorende kids veel gemakkelijker. Deze gratis app verandert een boek op je mobieltje in gebarentaal.

Première korte film


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vrouw 'flitst' auto's met föhn als snelheidsmeter

Baumgartner met de föhn naast de weg / Screenshot Twitter

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:05

Helemaal gek werd ze ervan: de auto's die véél te hard door haar straat reden. Daarom nam de Amerikaanse Patti Baumgartner het heft in eigen handen. 

Nee, ze begon niet met het strooien van spijkers op de straat. Haar methode was een stuk effectiever. Ze zit nu al een kleine maand aan de rand van de weg met haar föhn in de hand. In de hoop dat de automobilisten denken dat het een zogenoemde 'speed gun' is en zachter gaan rijden.


Dood jongetjes Strijbeek: burgemeester leeft intens mee

Dood jongetjes Strijbeek: burgemeester leeft intens mee

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:53

Burgemeester Joerie Minses van gemeente Alphen-Chaam is diep geschokt door de brand in Strijbeek. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen daar twee jongens van 6 en 9 jaar oud om het leven. 

„Ik leef intens mee en heb mij gedurende de nacht en de ochtend voortdurend op de hoogte laten houden over de ontwikkelingen ter plaatse. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers", aldus Minses.

Logeerpartijtje


Man daagt grizzlybeer uit voor gevecht en krijgt torenhoge boete

Man daagt grizzlybeer uit voor gevecht en krijgt torenhoge boete

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:33

Wat doe je als je tegenover een grizzlybeer komt te staan? Wegrennen, op de grond gaan liggen en doen alsof je dood bent of stenen gooien en het dier uitdagen. Precies. Dat laatste. 

Dat is precies wat een 35-jarige Canadees moet hebben gedacht. In 2015 klom hij, zonder shirt, uit zijn auto en begon hij te schreeuwen naar een jonge grizzlybeer. Vervolgens nam hij een bokshouding aan en haalde hij uit naar het dier. Ook zou hij met stenen hebben gegooid. De beer was echter niet gediend van het potentiële gevecht en vluchtte de bosjes in.

Afgelopen week diende de rechtszaak tegen de Canadees, schrijft het lokale Rocky Mountains OutlookHij wordt beschuldigd van het lastigvallen van dieren in het Banff National Park, waar het voorval plaatsvond.


Welke spinnen zitten verstopt in je huis

Deze spinnen zitten verstopt in je huis

De kruisspin / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 10:59

Helaas, het is waar. In ieder huis zitten wel een paar harige vrienden uit de geleedpotigenfamilie verstopt. En waarschijnlijk ook meer dan je eigenlijk had gehoopt. 

Tijdens de jaarlijkse spintelling wordt in kaart gebracht hoeveel spinnen er in je huis of tuin rondhangen. De kruisspin staat voor de zevende keer op rij stipt op een. Er werden 460 exemplaren in 75 tuinen en huizen geteld, meldt het Kenniscentrum Insecten op de site Nature Today.

Het zilver ging naar de grote trilspin. Die werd 186 keer op 55 adresjes gezien. De laatste podiumplaats gaat naar de venstersectorspin, met 186 exemplaren in 41 tuinen.


Omstreden documentaire over Michael Jackson wint Emmy

Omstreden documentaire over Michael Jackson wint Emmy

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:47

De omstreden documentaire over Michael Jackson, Leaving Neverland, heeft zaterdag een Creative Arts Emmy gewonnen. Een Emmy is een prestigieuze prijs voor televisieprogramma's. 

De documentaire laat twee vermeende misbruikslachtoffers van de zanger aan het woord. De familie van Michael Jackson heeft lang geprobeerd het uitzenden tegen te houden, maar tevergeefs. Volgens de nabestaanden was de documentaire gebaseerd op valse beschuldigingen en hadden de vermeende slachtoffers een financieel motief om te liegen.

Belangrijkste prijs


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Twee kinderen om het leven gekomen bij brand in Strijbeek

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

In de nacht van 14 op 15 september heeft zich een drama voltrokken in het Brabantse Strijbeek. Bij een brand in een woning kwamen twee jongetjes van nog geen tien jaar oud om het leven. 

De brand ontstond vlak na middernacht in een houten woning in bosrijk gebied. In het huis waren op dat moment een vrouw en drie kinderen aanwezig. Eén van de kinderen en de vrouw wisten nog op tijd uit de woning te ontsnappen.

Drama


Kinderen straffen met een 'time-out' schaadt hun ontwikkeling niet

Zij vertoont op latere leeftijd niet meer angstig en agressief gedrag /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De discussie over hoe je kinderen moet opvoeden is misschien wel een van de alleroudste die we onderling voeren en het nooit over eens worden.

Toch is er ook duidelijkheid. Uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan, waar 1400 gezinnen en hun opvoedmethodes onder de loep werden genomen, blijkt dat een ongehoorzaam kind in de hoek zetten of een time-out-straf geven geen negatieve consequenties heeft voor zijn ontwikkeling.

Ook in de jaren '50 werd de straf al uitgedeeld /Getty Images


Minstens 35 betogers opgepakt bij protest gele hesjes in Nantes

De politie zette waterkanonnen en traangas in /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Franse stad Nantes veranderde zaterdag in een toneel van ongeregeldheden waarbij de politie hard moest ingrijpen. 

Bij schermutselingen tussen betogers en de ordetroepen raakten vijf agenten en twee demonstranten gewond. Er zijn zeker 35 mensen aangehouden tijdens het grimmig verlopen 'gillets jaunes'-protest.

Er kwamen zo'n 1800 mensen op de manifestatie af /ANP


BEELD: Nederlandse militairen en helikopters helpen mee op de Bahama’s

Een van de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht /ANP, Tim van Dijk

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee helikopters van de Koninklijke Luchtmacht hebben zaterdag op het eiland Abaco in de Bahama's geholpen met het bezorgen van noodgoederen.

Het Nederlandse materieel wordt ingezet om plekken te bevoorraden die moeilijk te bereikbaar zijn met voertuigen. ANP-fotograaf Tim van Dijk was erbij en maakte een fraaie beeldreportage.

550 militairen van defensie doen mee aan de operatie /ANP, Tim van Dijk


Likeability of3

Halsema vindt aanwezigheid revolver in ambtswoning geen publieke zaak

De aanhouding van de zoon van Halsema blijft de gemoederen bezighouden /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

„Mijn huis is geen publieke plek", benadrukte burgemeester Femke Halsema zaterdagmiddag tegen een cameraploeg van de Amsterdamse stadszender AT5.

Volgens oppositiepartijen in de Amsterdamse raad zou de aanwezigheid van een onklaar gemaakt revolver in de ambtswoning de zaak van het privé naar het publieke domein hebben verplaatst. Ze ging zaterdag in op de vragen die FvD, VVD, Partij van de Ouderen, Partij voor de Dieren en DENK hadden ingediend de kwestie.

Ambtswoning of privé-woning?


dislike
user_31c4a1ee7ff84917a49a895aa38e00f357274077_avatar

Likeability of5

Werknemer meldt zich 14 dagen ziek wegens zieke hond

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In België is een werknemer veertien dagen afwezig geweest. Niet hijzelf, maar zijn trouwe viervoeter kampte met een griep. De directeur van werknemersorganisatie Voka dacht in eerste instantie dat het om een grap ging, toen een bedrijfsleider het verzuimbriefje onder zijn neus schoof. 

„Dat mijn neefje zegt dat de hond zijn huiswerk heeft opgegeten, tot daar. Maar dat een werknemer 14 dagen thuis blijft omdat zijn hond ziek is? Wat gaan we nog allemaal meemaken?," zegt hij aan Het Laatste Nieuws.

Ontslag verwachten


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

YouTuber Ties: 'Dit waren de meest hectische dagen ooit'

Govert Sweep (L) en Ties Granzier. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

„Het komt goed", laat de 20-jarige Ties Granzier zaterdag via zijn YouTube-kanaal vanuit een hotelkamer in Las Vegas weten. Ties Granzier reageert op zijn arrestatie afgelopen dinsdag, toen hij samen met YouTuber Govert Sweep werd opgepakt op verboden terrein. De twee wilden daar een filmpje maken over Area 51, waarover al jaren geruchten gaan dat er vliegende schotels en buitenaardse wezens worden bewaard.

Het Nederlandse tweetal bracht twee nachten in een cel door en werd donderdag op borgtocht vrijgelaten. Daarvoor betaalden ze 500 dollar. Sindsdien wachten ze hun proces af in een hotel in Las Vegas.

Hectische dagen


Lion King behaalt hoogste filmopbrengst ooit in Nederland

Beyoncé zingt de soundtrack Spirit voor de nieuwe Lion King film. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nog nooit behaalde een film in de Nederlandse bioscopen zo'n hoge opbrengst! De nieuwe versie van de Lion King heeft binnen twee maanden een nieuw record gevestigd. De Disney-film haalde zo'n 28,2 miljoen euro op en is daarmee recordhouder Titanic uit 1997 (25,8 miljoen) ruimschoots gepasseerd.

Dat heeft distributeur Disney zaterdag bekendgemaakt. Op de derde en vierde plek staan Bohemian Rhapsody, de Queen-film uit 2018, en Bond-film Spectre uit 2015 (allebei ruim 20 miljoen euro). Qua bezoekersaantallen staat Lion King inmiddels op de zesde plek van best bezochte films in de Nederlandse bioscopen ooit, met ruim 2,8 miljoen verkochte kaartjes. In dit lijstje moet de Leeuwenkoning nog The Guns of Navarone (2,9 miljoen bezoekers), Gone with the Wind (3,1 miljoen), Turks Fruit (3,3 miljoen), Titanic (3,4 miljoen), Irma la Douce (3,6 miljoen) en The Sound of Music (3,9 miljoen) voor zich dulden.


Gouden wc-pot van ongeveer 1 miljoen euro gestolen in Groot-Britannië

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een van de bekendste achttiende-eeuwse paleizen van Groot-Brittannië, Blenheim Palace, is na een inbraak in de nacht van vrijdag op zaterdag vanwege een politieonderzoek voor het publiek gesloten. Volgens Britse media was een gouden toilet uit 2016 een onderdeel van de buit. 

Het gaat om een satirisch kunstwerk van de Italiaan Maurizio Cattelan. De wc-pot van goud heeft een waarde van ongeveer een miljoen euro. De gouden pot stond pas twee dagen tentoongesteld in het paleis, dat 90 kilometer ten noordwesten van Londen staat en waar in 1874 de staatsman Winston Churchill (1874-1965) werd geboren.


Man (36) opgepakt voor bekladden Britse oorlogsgraven

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft zaterdagochtend in Mierlo een man opgepakt die ervan wordt verdacht graven en monumenten op het Britse oorlogskerkhof bij het Brabantse dorp te hebben beklad met onder meer een hakenkruis. 

De 36-jarige inwoner van Mierlo werd om 6.15 uur in zijn woning aangehouden, maakte de politie bekend. De man wordt zaterdag nog verhoord.

Foto: ANP