Casper van der Veen
Casper van der Veen Nieuws 7 feb 2019
Leestijd: 6 minuten

Airbnb versus het ‘oude’ hotel: wat is hot?

De deel- of platformeconomie is booming. Was een Airbnb boeken, een Uber bestellen of een Swapfiets huren een paar jaar geleden nog iets voor een select groepje early adopters, tegenwoordig heeft iedereen de diensten met één druk op de app binnen handbereik. Metro sprak voor een drieluik met mensen die voor zo’n platform rijden en met concurrenten die voor de ‘oude’ economie werken. Vandaag: Hotelier Hans Vughts en Airbnb’er Johan Struik.

‘Wij hebben veel te danken aan toeristen’

De 61-jarige Hans Vugts kent geen ander werk dan het hotelwezen. Als kind deed hij vakantiewerk in het motel van zijn grootvader en als volwassene is hij altijd in het vak gebleven. Sinds 2005 is hij directeur van het 518 kamers tellende Hotel Casa, gelegen op een steenworp van station Amsterdam Amstel.

Bent u blij dat Amsterdam zo populair is bij toeristen?

,,Wij hebben in Amsterdam ontzettend veel te danken aan toeristen. Mooie voorzieningen als het Concertgebouw, het Rijksmuseum, ander cultuuraanbod en de keur aan restaurants zouden zonder het toerisme niet zo floreren. Door de drukte heeft toerisme een negatief imago gekregen, maar dat is niet terecht. Toeristen zijn niet alleen de drinkende, blowende mensen op de Wallen, maar ook zakenmensen en bezoekers van musea en Michelinsterrestaurants. Vooral winkelpubliek, festivalbezoekers en dagjesmensen kunnen op bepaalde locaties in het centrum overlast en drukte veroorzaken – en dan nog gaat het maar om een paar plekken.”

Hoe heeft u uw werk zien veranderen door de jaren heen?

,,Door internet is de wereld transparanter geworden en door de welvaartsstijging beter bereikbaar. Vroeger kwamen mijn gasten uit West-Europa en de VS, nu heb ik mensen uit Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Zij hebben het beter gekregen en willen nu ook wat van de wereld zien. Ook gaan mensen op jongere leeftijd al reizen, bijvoorbeeld in een tussenjaar.”

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?
Hans Vughts is hotelier: „Door internet is de wereld transparanter geworden en door de welvaartsstijging beter bereikbaar." Foto: Femmy Weijs.

U zult wel niet positief zijn over Airbnb?

,,Ik prijs mezelf gelukkig dat ik in Amsterdam werk en dat onze bezetting toch wel hoog is. Ik vind wel dat Airbnb zich aan dezelfde regels moet houden. Ze hebben daar soms een open koelkast, terwijl wij aan drankvergunningen en hygiëneregels moeten voldoen. Het grootst probleem zijn de huisjesmelkers, die met steeds nieuwe trucs de regels omzeilen en Airbnb als businessmodel gebruiken. Sommigen hebben wel twintig of dertig panden, een zelfs meer dan honderd.

Als bewoner heb ik meer last van Airbnb’s, in mijn wijk. Soms zitten er tien mensen in een huis waar er maar vier in mogen, wat zorgt voor lawaai en troep op straat. Veel regels voor (brand)veiligheid worden met voeten getreden.

Ook denken mensen vaak dat Airbnb goedkoper is, enkel omdat het via de app gaat. Maar in Amsterdam is dat niet per se het geval. Mensen mogen maar dertig dagen verhuren, weten dat ze hier hoge prijzen kunnen vragen en proberen daar het maximale uit te halen.”

Zijn er niet gewoon te weinig hotels voor al die toeristen die Amsterdam overspoelen?

,,Er zijn voldoende hotels en meestal zijn er wel kamers beschikbaar in de stad. Nu gaat het goed met de economie, maar we hebben ook dramatische jaren gehad. Als er weer een crisis komt, zou er een hard prijzenspel kunnen ontstaan tussen hotels en Airbnb’s.”

Wat moet de gemeente doen?

,,Allereerst moeten de regels die voor Airbnb’s gelden strenger gehandhaafd worden. Dus professionele huisjesmelkers niet toelaten op het platform en iedereen eraf gooien die meer dan één huis verhuurt. We moeten woonruimte voor wonen behouden in Amsterdam. De populariteit van verhuur wakkert het al grote woningtekort in Amsterdam alleen maar verder aan.

Verder moet de gemeente avontuurlijker gaan denken over toerismebeheer en –spreiding en durven om decennia vooruit te kijken. Trek de metro door naar Almere en Zaandam. Gooi bijvoorbeeld het Rijksmuseum dicht en verplaats dit naar de rand van de stad, dan gaan mensen daarheen.”

‘Mijn gasten zoeken contact met locals’

Johan Struik (56) leidt ons een klein trapje af naar de woning vlak bij het Amsterdamse Frederikplein waar hij sinds 2013 via Airbnb een bed&breakfast drijft. Toen waren er nog 600 listings, inmiddels is dat gestegen tot boven de 20.000.

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?
Johan Struik runt graag een Airbnb: „Mensen nemen soms cadeaus mee of laten lieve briefjes achter." Foto: Femmy Weijs.

Hoe is het begonnen?

,,Een kennis die het al deed zei dat het relaxed was. Toen ik in 2013 begon was het nog maar een klein clubje, met zo’n 600 listings. Ik heb dit huis in 2004 gekocht, maar heb een logeerkamer die alleen soms door familie gebruikt werd. Nu zitten er vrijwel continu toeristen in. Een vriend hielp me met een wervende tekst. Die werkt blijkbaar, want hij staat er nu nog, haha. Het hielp dat ik hiervoor 26 jaar een eigen cateringbedrijf had, dus ik ben ervaren als gastheer.”

Wat is je leukste ervaring als Airbnb-host?

,,Mensen nemen soms cadeaus mee of laten lieve briefjes achter. Wat erg bijzonder was, was toen vlucht MH17 werd neergehaald [in juli 2014]. Na dat akelige incident kreeg ik berichten van oud-gasten uit Wit-Rusland, India, Australië, de VS, de hele wereld eigenlijk. Die stuurden hoe verschrikkelijk ze het vonden voor mij als Nederlander.”

Wat voor soort mensen zijn Airbnb-gangers?

,,Ik heb ingesteld dat mensen minimaal drie nachten mogen blijven met maximaal twee mensen. De meesten zijn Amerikanen, Duitsers, Fransen of Engelsen. Ik heb veel museumvolk, altijd brave mensen. Ik let dan ook op dat de kamer schoon is, er leuk uit ziet en dat er bier en een schaal met vruchtjes staan. Airbnb is meer mainstream geworden, maar over het algemeen zijn mijn gasten mensen die een authentieke experience zoeken, met contact met een local.”

Er wordt veel geklaagd over Airbnb in Amsterdam. Het zou voor overlast zorgen.

,,Ik kan me voorstellen dat als je een volledig appartement aan vier of meer mensen verhuurt dit voor overlast zorgt. Vaak zijn de zaken die voor ellende zorgen illegaal, daar moet gewoon tegen opgetreden worden. De enorme toeristenstroom waar Amsterdam mee te maken heeft is ook onmogelijk te verwerken zonder dat dit impact heeft op de stad. Als je naast een hotel woont, heb je ook gedoe met leveranciers, toeterende taxi’s en dan nog de gasten. Wij Amsterdammers gaan ook vaak op vakantie naar Parijs of Barcelona, dus we moeten dit andere mensen ook gunnen.”

Ook zou het oneerlijke concurrentie zijn voor de bestaande hotels.

,,De hotels hebben een sterke lobby in Amsterdam. Hier in de buurt zijn afgelopen jaren honderden hotelkamers bijgekomen, die blijven maar open gaan. Je had daar ook woningen kunnen bouwen voor de vele mensen die naar woonruimte op zoek zijn – en dan stimuleren dat zij logeerkamers verhuren. Zo meng je inwoners en toeristen meer. Terwijl hotels maar blijven doorgroeien, mogen Airbnb’s nog maar dertig dagen verhuren in plaats van de eerdere zestig en wordt het platform in wijken als de Wallen zelfs helemaal verboden. Slechts tien procent van toeristen verblijft in een Airbnb. Dat is een druppel op een gloeiende plaat, waarom wordt daar zo op gefocust? En oneerlijk… ik ben ook gewoon een ondernemer, ik draag btw, toeristenbelasting en inkomstenbelasting af en volg de regels.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.