Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 14 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

VVD vervolgt kritiek op D66: nu Kaag onder vuur

Het lijkt nu toch echt hommels binnen de coalitie. Nadat Klaas Dijkhoff een paar dagen geleden al afgaf op D66 en de drammende fractievoorzitter Rob Jetten opent de VVD nu de aanval op het beleid van minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel.

Dat wordt gedaan door Kamerlid Wybren van Haga in een interview met het Financieel Dagblad. Volgens Van Haga is de minister teveel bezig met haar andere verantwoordelijkheden: ontwikkelingssamenwerking en vrouwenrechten.

Vrouwenquota

„Er zitten dingen in als vrolijk ondernemerschap, sustainable development goals en vrouwenquota", stelt Van Haga. Zodoende is de buitenlandse handelsagenda volgens hem veel te soft. Er wordt namelijk te weinig gedaan om de export aan te jagen en de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven te behouden. „Een derde van ons inkomen worden verdiend in het buitenland. We zijn de achttiende economie ter wereld – onze goede positie moeten we beschermen."

Daardoor maken volgens Van Haga ondernemers zich zorgen over oneerlijke concurrentie uit het buitenland. „De Chinezen denderen over ons heen. Zij winnen snel terrein op markten waar ook Nederlandse ondernemers actief zijn, zonder hun eigen markt open te stellen voor buitenlandse bedrijven. Bovendien krijgen veel Chinese bedrijven staatssteun. Van eerlijke concurrentie is geen sprake."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
VVD vervolgt kritiek op D66: nu Kaag onder vuur
Sluiten