Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 14 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Jonge 100 Awards uitgereikt: ‘Ik kan het dus wél’

Zes getalenteerde jongeren werden gisteren tijdens De Jonge 100 Awards in Amsterdam beloond voor hun harde werken.

De Jonge 100 is de lijst van de 100 meest veelbelovende en inspirerende Nederlandse jongeren tot en met 25 jaar. Onder het genot van een lunch werden zes verschillende prijzen uitgereikt.

De jongeren waren genomineerd in vijf categorieën: Businesshero’s, Champions, Idols, Superhumans en Visionairs. Hierbij is de helft van de stemmen bepaald door het publiek en de andere helft door een vakjury. Daarnaast maakte een van de genomineerden kans op een Different is Better-award.

De winnaars

Bilal Wahih (19) won in de categorie Idol. Hij is acteur en bekend van de films Broeders, Fissa, Layla M en De Libi. De jury koos voor Wahih, omdat hij het afgelopen jaar een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt en ze verwachten dat hij het komende jaar nog veel meer van zich gaat laten zien. De acteur is heel blij met deze prijs. „Het betekent dat het werk wat ik voor mijzelf doe, nu ook erkent wordt. Ik wil iedereen meegeven dat je in jezelf moet geloven.”

Jonge 100 Awards uitgereikt: 'Ik kan het dus wél'
Bilal Wahih (19) hoopt nog duizenden films te maken. Foto: Ton Koene.

Boyan Slat (24) won in de categorie Superhuman. De uitvinder en ondernemer ontwikkelde op zijn zestiende The Ocean Cleanup om de Grote Oceaan op te ruimen. Op dit moment is hij in Amerika, dus via een videoverbinding bedankt hij de stemmers en jury voor de prijs. „Ik zie dit als een erkenning voor mijn werk.” De jury heeft voor Boyan gekozen omdat hij zich enorm inzet om de plastic soep op te ruimen: „Of het gaat lukken moeten we nog zien, maar dat hij met zijn ingenieuze schoonmaaksysteem een goede bijdrage levert, is zeker.”

Casper Lemmen (25) won in de categorie Businesshero. Samen met een vriend richtte hij Grenzelooswerk op, een bedrijf dat anderen inspireert om in het buitenland te gaan werken. „Het is tegenwoordig zo makkelijk om te werken over de grenzen, alleen is de stap soms te groot. Wij willen hen daarbij helpen.” De prijs ziet hij als een beloning voor zijn harde werken. „We hebben ook tijden gehad waarbij het minder makkelijk ging, maar inmiddels werken met 25 man om de horizon van anderen te verbeden. Het is mijn grootste drive dat we daaraan mogen bijdragen.”

Jonge 100 Awards uitgereikt: 'Ik kan het dus wél'
Casper Lemmen won in de categorie Businesshero. Foto: Ton Koene.

Darine El Houfi (21) won in de categorie Visionair en is oprichter van de stichting Huiswerkplatform De Toekomst, een instituut voor minderbedeelde jongeren. „De ouders van de kinderen die komen kunnen dat zelf niet betalen. Omdat ik in VWO-3 geen gebruik kon maken van huiswerkbegeleiding, ontstond het idee om zelf iets op te starten. Inmiddels zijn er twaalf locaties door het hele land. We helpen jongeren niet alleen met het plannen van hun huiswerk, maar ook met hun toekomstplannen. Als ze weten wat ze later willen worden, gaan ze ook beter presteren op school.”

Matthijs de Ligt (19) won in de categorie Champion. Hij is aanvoerder bij Ajax en op 16-jarige leeftijd werd hij verkozen tot Talent van de Toekomst. „We hebben hem als winnaar gekozen, omdat hij iemand is die het publiek van de tegenpartij durft aan te spreken op zijn gedrag”, aldus de jury. „Daarnaast is hij zich ook bewust van zijn voorbeeldfunctie. Hij inspireert niet alleen, maar heeft met zijn gedrag ook impact. Een talent waar we nog heel veel van gaan zien.”

Nikki Pommer (21) won de ‘Different is Better-award’. Ze bracht in eigen beheer het boek Wijze lessen van een twintiger uit, waarin ze openhartig overtelt over haar burn-out. „Heel veel mensen hebben mij om mijn burn-out afgekeurd. Vrienden keerden mij de rug toe, terwijl ik juist even voor mezelf koos. We houden elkaar soms te veel in keurslijven, terwijl we soms niet weten wat erachter zit. Ik ben heel blij met de award. Het is een beloning dat ik het dus wél kan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jonge 100 Awards uitgereikt: ‘Ik kan het dus wél’
Sluiten