Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 jan 2019 / 10:44 uur

Verduurzamen vaak lastig door besluitvorming VvE

Je woning verduurzamen. Het klinkt makkelijk, maar in de praktijk valt dat nog wel eens vies tegen. Vereniging van Eigenaren zitten bij dergelijke besluitvorming namelijk meer dan eens in de weg.

(Grote) meerderheid

Dit omdat er voor dit soort besluiten een (grote) meerderheid van de vereniging aanwezig moet zijn en dan ook nog eens een (grote) meerderheid voor zo’n plan moet stemmen. In de praktijk blijkt dat vaak vies tegen te vallen.

„Als het bijvoorbeeld gaat om zonnepanelen gebeurt dat niet alleen omdat ze de noodzaak er niet van inzien, maar ook omdat ze al weten dat ze over bijvoorbeeld twee jaar weer zullen verhuizen”, zegt directeur Kees Oomen van de overkoepelende Stichting VvE Belang tegenover de NOS.

Burenruzies

„Je kunt het een beetje vergelijken met burenruzies", vervolgtt Oomen. „In een VvE wordt heel wat afgetwist. Met tegenstemmen kun je het belang van je buurman schaden. Bijvoorbeeld bij regulier onderhoud. Als er geen dubbel glas komt, betekent dat iets voor de verkoopbaarheid van je huis en voor je wooncomfort."

Bij een VvE gaat het vaak om verenigde appartementen. Eigenaren daarvan kunnen op minder belastingvoordelen rekenen bij de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen, dan mensen die een rijtjeshuis hebben.

Kleiner dan tien

Ook zijn veel VvE’s kleiner dan tien woningen. „Veel financieringsmogelijkheden zijn er pas vanaf tien woningen, bij bijvoorbeeld dubbel glas of isolatie. Je zou kunnen zeggen: dan moet een individuele eigenaar maar zelf beslissen over dubbel glas. Maar dat mag meestal niet, dat is zo bepaald in regelgeving. En bij zoiets als spouwmuurisolatie is het technisch niet mogelijk om het in je eentje te doen."

Reageer op artikel:
Verduurzamen vaak lastig door besluitvorming VvE
Sluiten