Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 jan 2019 / 09:49 uur

Monopolie op CTX-medicijn: ‘Dit is pure maffia’

Verspreid over de wereld zijn mensen met de zeldzame ziekte CTX in levensgevaar. Dit komt doordat de Italiaanse farmaceut Leadiant sinds een paar jaar een monopolie op het medicijn CDCA heeft. In de voorbije jaren is het middel zo’n 335 keer duurder geworden.

Leven of dood

Dat ondervindt onder andere ook de Vlaamse Jean-Francois van 27. „Dit is pure maffia”, zegt zijn familie tegenover Het Laatste Nieuws. „Het is voor ons een kwestie van leven of dood, maar zij zetten ons met de rug tegen de muur.”

Nu hij geen medicijnen meer kan aanschaffen, ziet zijn familie hem verslechteren. „Hij valt weer vaker hard op de grond en is opnieuw angstig geworden. Zijn levensvreugde verdwijnt.”

Ook andere families spreken schande over de praktijken van de fabrikant.  „Wat dit bedrijf doet, is misdadig”, zo klinkt  „Dat doe je je ergste vijand niet aan. De overheid moet het monopolie van dat bedrijf breken."

AMC produceert goedkoper

Gelukkig is er goed nieuws. Het AMC gaan in de ziekenhuisapotheek het middel zelf maken en hoopt het ook spoedig op de markt te brengen. Dit hoopt het een stuk goedkoper te doen dan Leadiant.

Waar de Italianen 200.000 per patiënt per jaar in rekening brengen, kost het medicijn op jaarbasis bij het AMC straks waarschijnlijk 25.000 euro. Dat is overigens nog altijd een flink stuk duurder dan pakweg tien jaar geleden, maar het maakt de situatie weer enigszins behapbaar.

CTX

CTX is een ziekte waardoor patiënt dement worden, verlamd kunnen raken en uiteindelijk overlijden.

Reageer op artikel:
Monopolie op CTX-medicijn: ‘Dit is pure maffia’
Sluiten