Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 jan 2019 / 11:39 uur

Douaniers Rotterdamse haven verdacht van corruptie

Rijksrecherche en FIOD doen onderzoek naar drie douaniers in het Rotterdamse havengebied wegens onder meer witwassen. Zij kwamen in beeld door opvallende contante opnamen en stortingen op de bankrekeningen van verdachten. Die geldstromen stonden niet in verhouding tot hun legale inkomsten, meldt het Openbaar Ministerie zaterdag.

155.000 euro cash

De douaniers van 31, 34 en 37 jaar zijn afkomstig uit Schiedam, Den Haag en Rotterdam. Ze zijn niet opgepakt, maar invallen bij de verdachten thuis en in een bedrijfspand leverden 155.000 euro aan contant geld, sieraden en dure horloges op. Verder werden twee kluizen doorzocht. Op het geld, rekeningen en goederen is beslag gelegd. Mobiele telefoons zijn eveneens in beslag genomen.

De afgelopen jaren had de douane in de Rotterdamse haven ook al te maken met corrupte douaniers. Gerrit G. werd veroordeeld tot veertien jaar cel, de zaak tegen de verdachte douanier Gertie V. is nog onder de rechter.

Pre-arrival

Op de afdeling waar Gerrit G. werkte – de zogenaamde pre-arrival – werd bepaald welke containers wel en niet gecontroleerd werden. Zodoende was het mogelijk om in bepaalde containers vrij risicoloos de illegale handel te vervoeren. Ook andere douaniers zouden daar zijn omgekocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Douaniers Rotterdamse haven verdacht van corruptie
Sluiten