Julia Onclin
Julia Onclin Lifestyle 17 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

#hersenorgasme: Zen worden van smakgeluiden

Het begin van een nieuw jaar betekent het stellen van nieuwe doelen. Kledingmerk Bristol gaat samen met Metro op zoek naar persoonlijke verhalen die hier over gaan en komt uit bij Metro’s Julia. Voor haar betekent dat dit jaar niet gezonder eten of stoppen met alcohol drinken. Nee, zij gaat werken aan een #personalgoal2019 waar de hele maatschappij behoefte aan heeft: ontstressen. Hoe kan dat nou beter dan door een nieuwe trend, die is overgewaaid uit Amerika, uit te proberen. Iets met hersenen, luisteren, massage, smakken en een orgasme.

Bij ASMR, Autonomous Sensory Meridian Response, krijgen mensen een tinteling in hun hersenen bij het horen van een bepaald geluid in combinatie met wat ze zien. Deze tinteling wordt ook wel een hersenorgasme genoemd, ook al heeft de ervaring opzich volgens psycholoog Anouk Keizer, die ik om meer informatie vroeg, niks met seks te maken. ‘De wetenschap’ vindt die benaming ook niet zo op z’n plaats.

Onderzoek naar het fenomeen

Een hersenorgasme krijgen – wij houden ‘m erin – bij het horen van bepaalde geluiden, klinkt in eerste instantie als een slechte grap. Toch is niets minder waar. „Mensen met ASMR-ervaringen hebben dit vaak al sinds hun jeugd. Het kan gebeuren als je bijvoorbeeld iemand hoort fluisteren of als je naar de kapper gaat”, vertelt Keizer. Ze doet voor de Universiteit Utrecht onderzoek naar het fenomeen.

Hoewel ASMR voor mij nogal apart klinkt, kan uitproberen nooit kwaad. Wie weet werkt het heel goed. Op YouTube is een hele reeks aan filmpjes te vinden. Van smakkende mensen tot het geluid van het inpakken van cadeaus. Als eerste maar eens luisteren naar smakkende mensen. Iets wat normaal gesproken voor mij mateloos irritant is, maar nu misschien wel heel ontspannend werkt.

Knijpen in een stokbrood

De vrouw in het filmpje pakt een stokbrood. Ze knijpt er een paar keer in en neemt een hap. Ze kauwt uitgebreid met haar mond bij de microfoon. Haar eetgeluiden dringen mijn oren binnen. In plaats van dat de geluiden me een heerlijk gevoel geven, krijg ik kokhalsneigingen van afschuw. Ik weet niet hoe snel ik mijn oortjes uit mijn oren moet trekken. Dit is in ieder geval niet ‘mijn’ geluid.

#hersenorgasme: Zen worden van smakgeluiden

Fijn of vreselijk

„Niet iedereen heeft ASMR-ervaringen. Geluiden die sommige mensen heel fijn vinden, zijn voor andere mensen vreselijk. Het grootste deel van de mensen zit precies tussen afschuw en heerlijkheid in”, stelt Keizer. Ook heeft niet iedereen bij hetzelfde geluid zo’n ervaring. Dat het bij smakgeluiden niet gebeurt, is dus helemaal niet zo gek. Misschien een ander geluid proberen dan?

Een video vol met verschillende geluiden trekt mijn aandacht. Als ik die beluister vind ik hopelijk mijn ASMR-ervaring. Krakend plastic, waterdruppels en papier dat verfrommeld wordt… het voelt alsof de haren in mijn nek recht overeind staan. Mijn brein zou nu in volledige extase moeten zijn. Alsof ik op een roze wolk zit. In plaats daarvan voelt het alsof ik net van mijn roze wolkje heerlijkheid afgedonderd ben. Afschuwelijk al die nare geluiden. Misschien ben ik niet gemaakt voor ASMR.

Waar ik enorm geïrriteerd raak door sommige geluiden, hebben andere mensen er nog meer last van. Bij hen wekt het gevoelens van haat en walging op. Als je zo heftig reageert op bepaalde geluiden heet dat Misofonie.

‘Ik heb het niet’

Ik kan helaas niet zeggen dat ik bij de groep gelukkigen hoor die bij bepaalde geluiden een hersenorgasme krijgt. De enige ben ik niet. Ook Anouk Keizer heeft het nog nooit ervaren. „Hoe het kan dat sommige mensen het wel hebben en anderen niet, weten we nog niet. Daar doen we zeker onderzoek naar. Als je het mensen aan zou kunnen leren, zou je het bijvoorbeeld kunnen gebruiken als mindfullnesstherapie.”

Uit onderzoek blijkt volgens Keizer namelijk dat de hartslag van mensen naar beneden gaat als ze een ASMR-ervaring hebben. Op deze manier kunnen onder andere angstgevoelens en depressies afnemen. Mocht je het nog niet geprobeerd hebben, dan is het dus zeker de moeite waard. Volgens Keizer weten mensen die de ervaringen niet hebben, namelijk niet wat ze missen.

Op zoek naar iets anders

Voor mij was het ASMR-avontuur niet zo geslaagd, maar er zijn nog genoeg andere methodes over die je kunt gebruiken om te ontstressen. Mijn #personalgoal2019 zál ik halen. Op zoek dan maar naar een volgend idee om mijn hersenen lekker te laten masseren.

‘Als eerste maar eens luisteren naar smakkende mensen. Iets wat normaal gesproken voor mij mateloos irritant is, maar nu misschien wel heel ontspannend werkt.’

Geluiden die het goed doen

1 Fluisteren

2 Krakende voorwerpen

3 Een knippende kapper

4 Iemand die tekent

5 Gesmak

In samenwerking met Bristol

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.