Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Rechter: Deliveroo-zzp’ers zijn toch werknemers

In tegenstelling tot wat een eerdere rechter zei, zijn de zzp’ers van Deliveroo tóch werknemers. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam vandaag bepaald. Vakbond FNV spande twee zaken aan tegen de bezorgdienst.

Loondienst

Al meer dan een jaar is er onduidelijkheid over de koeriers van het bedrijf, zijn ze namelijk wel of geen werknemers. Koerier Sytze Ferwerda was van mening dat hij wel een werknemer was en spande vorig jaar een zaak aan. Die verloor hij. Hetzelfde kantongerecht als dinsdag de uitspraak deed, oordeelde toen dat Ferwerda niet in loondienst was.

Per 2018 moesten alle bezorgers van Deliveroo uit dienst gaan, om verder te gaan als zelfstandigen. Volgens FNV is er sprake van schijnzelfstandigheid en ontduikt Deliveroo sociale wetgeving, schrijft het Algemeen Dagblad. 

Hoger beroep

Volgens de kantonrechter is de vrijheid van de bezorgers veel kleiner dan Deliveroo suggereert. De rechter gaat in de rechtszaak ook nog even in op het feit dat er vorig jaar een totaal ander oordeel viel: „In deze zaak is de tekst van de schriftelijke overeenkomst eveneens meegenomen in het oordeel, maar is daarnaast nadrukkelijker en vooral gekeken naar hoe de overeenkomst in praktijk uitpakt."

FNV laat weten blij te zijn met de nieuwe uitspraak. Deliveroo laat weten in hoger beroep te gaan. Volgens de bezorgdienst is „in de uitspraken duidelijk niet meegenomen hoe bezorgers in de praktijk met ons werken".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.