Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 jan 2019 / 18:59 uur

PVV, SP en VVD het luidruchtigst in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer manifesteren de partijen PVV, SP en VVD zich als de meest luidruchtigen. Dat stelt taalkundige Siemon Reker. De wetenschapper bestuurde tal debatverslagen uit de periode 1950 tot 2017.

Hij ging niet zozeer in op de inhoud van de debatten, maar wel op bijzondere woorden en uitdrukkingen de gebruikt werden door de politici en schreef zijn bevindingen op voor het boek Dat gezegd hebbend.

Keurige regering

„De partijen aan de flanken, links én rechts, zijn meestal wat luidruchtiger. De partijen die in de regering zitten drukken zich wat keuriger uit", zo zegt Reker tegenover RTL Nieuws. „Kleine protestants-christelijke partijen gebruiken ouderwetse woorden. Dat komt door de invloed van de Statenvertaling van de bijbel en het lijkt dat ze misschien ook wat achterlopen in hun taalontwikkeling door minder gebruik van sociale media."

Overigens geldt dat laatste niet voor alle christelijke partijen, zo benadrukt Reker. „Het CDA heeft daar geen last van, daar zie ik die taal niet. Die zijn dan ook al wat langer actief op social media."

Bezopen, dondersgoed, flut

Woorden en termen die regelmatig door de kamer vlieg. Van de PVV zijn dat bijvoorbeeld achterlijk, beduvelen, bezopen, gruwelijk, hufter, idioot, krankzinnig, in het pak genaaid. De SP gebruikt onder andere dondersgoed, puinzooi, z’n keutel intrekken. Terwijl de VVD mag pronken met bezopen, flut, hufter, verdomd, zeiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PVV, SP en VVD het luidruchtigst in de Tweede Kamer
Sluiten