Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 jan 2019 / 20:29 uur

Marktplaats gaat illegale verkoop en handel tegen

Marktplaats gaat met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) samenwerken om de verkoop van illegale producten en verboden handel aan te pakken. Het gaat dan om bijvoorbeeld dieren, verboden chemicaliën, planten en voedingssupplementen die steeds vaker online worden aangeboden.

Inspecteurs van de NVWA zullen het direct bij de website melden als ze dergelijke dingen zien op Marktplaats zien, waarna deze versneld zullen ingrijpen. Aanbieders die vaker worden betrapt op deze handel zullen hun account geblokkeerd zien worden. Ook wordt de consument aangespoord om hier meer op te letten.

Marktplaats deed hier afgelopen jaar al een proef mee en daardoor werden er meer dan honderd advertenties offline gehaald. Hierin werden onder meer illegaal rattengif, onkruidverdelgers en illegale diersoorten, zoals de blauwe floridakreeft, aangeboden.

Marktplaats op Marktplaats

Ondertussen is er ook ander nieuws rondom Marktplaats, maar dat komt van de andere kant van oceaan. Elliott Management heeft het bestuur van de Amerikaanse internethandelaar eBay (waar Marktplaats onder valt) een brief geschreven. Daarin roept de activistische aandeelhouder het bedrijf op om zijn activiteiten tegen het licht te houden en zich te richten op zijn primaire marktplaats. Andere activiteiten, waaronder het Nederlandse Marktplaats en ticketverkoper StubHub, zouden moeten worden afgesplitst.

Elliot, dat een belang van meer dan 4 procent heeft in eBay, komt daarvoor met een vijfstappenplan. Door de focus op de eigen marktplaats kunnen er onder meer operationele verbeteringen plaatsvinden en kosten worden bespaard. Ook zou eBay substantieel kapitaal aan de aandeelhouders kunnen uitkeren.

Twee keer zoveel waard

Het afgesplitste Classified Groups, het onderdeel van eBay waar Marktplaats en het Duitse mobile.de nu onder vallen, zou zelfstandig tussen de 8 miljard en 12 miljard dollar waard zijn, berekende Elliott. Onder de vleugels van eBay is de tak ongeveer 4,5 miljard dollar waard. StubHub is in de berekeningen van de aandeelhouder ook miljarden meer waard.

Elliott is in Nederland vooral bekend vanwege AkzoNobel. De aandeelhouder steunde de overnamepoging van het Amerikaanse PPG Industries, maar het toenmalige verf- en chemiebedrijf wist zijn belager buiten de deur te houden. Maar als gevolg van de strijd werd Akzo gesplitst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marktplaats gaat illegale verkoop en handel tegen
Sluiten