Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 jan 2019 / 17:35 uur

Onderzoek naar misbruik Rotterdamse atletiektrainer

Er wordt een onderzoek gestart naar de 58-jarige Rotterdamse atletiektrainer. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM), dat samen met de politie naar de zaak gaat kijken. De trainer, Jerry M. genaamd, heeft tussen 1982 en mei 2017 verschillende meisjes tussen de elf en achttien jaar oud misbruikt.

Bekentenis

Afgelopen zomer legde de verdachte een bekentenis af bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Justitie heeft bij het ISR het dossier over de zaak opgevraagd. „Aanleiding voor het onderzoek zijn publicaties in de media over misbruik van meisjes die op verschillende locaties en momenten atletiektraining kregen van deze man", aldus het OM. Er zijn meldingen gedaan maar die hebben „vooralsnog niet tot een aangifte geleid".

Uit de documenten blijkt dat M. onbeschermde seks met meisjes heeft gehad. Ook heeft hij enkele van hen zwanger gemaakt en keek hij met hen naar dierenporno.

Meldingen

De politie zou overigens al op de hoogte zijn geweest van het misbruik: in 2000 zou één van de slachtoffers melding van misbruik hebben gedaan bij de politie. Uiteindelijk heeft ze haar aangifte omgezet in en melding, nadat ze hoorde wat de consequenties van aangifte zouden zijn. In 2009 werd opnieuw melding over M. gedaan, maar toen werd ook afgezien van een uiteindelijk aangifte.

De 58-jarige M. was bij verschillende atletiekverenigingen actief, inmiddels is hij voor het leven geroyeerd als lid van de Atletiekunie. De atletiekorganisatie heeft na het royement geen aangifte gedaan, dat is volgens de organisatie aan de slachtoffers.

Jerry M. werkte als buschauffeur bij het Rotterdamse vervoersbedrijf RET, maar is inmiddels op non-actief gesteld. Volgens C.A.V. Energie is de man ruim vijftien jaar trainer bij hen geweest, voordat hij moest stoppen wegens onacceptabel gedrag (handtastelijkheden en masseren). Bij Haag Atletiek is de man december 2017 op non-actief gesteld, nadat er een klacht over grensoverschrijdend gedrag binnen was genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek naar misbruik Rotterdamse atletiektrainer
Sluiten