Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 jan 2019 / 17:10 uur

Geen extra troep aangespoeld na storm

De verwachte grote gevolgen van de storm voor de stranden van de Waddeneilanden zijn uitgebleven. Er was verwacht dat er behoorlijk wat troep aan zou spoelen door de storm, maar dat is meegevallen. Hier en daar kwam wat plastic en piepschuim aan land, „maar het viel ’s ochtends mee, het viel ’s middags mee en het valt nog steeds mee", aldus de Veiligheidsregio Fryslân.

Opgeruimd

De vrees was dat er veel troep uit de overboord geslagen containers aan zou spoelen. Vorige week vielen bijna driehonderd containers van een vrachtschip af, wat voor veel troep op de Waddenstranden en Groningse kust heeft gezorgd. Het afgelopen weekend zijn tientallen vrijwilligers, militairen en beroepskrachten bezig geweest met het opruimen van de aangespoelde troep. Op Terschelling werden zo’n honderd zakken van elk vijf tot vijftien kilo troep verzameld.

Geen extra troep aangespoeld na storm
Man probeert damestas uit een van de verloren containers uit zee te halen / ANP

Aangespoeld

Hier en daar spoelde een verdwaald containeritem aan, zoals een handtas in Lauwersoog. Op de Engelsmanplaat, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog, lag een aangespoelde container. Ook aan de noordkant van de provincie Groningen is waarschijnlijk een container gevonden. De container op de zandplaat is inmiddels al naar de kant gehaald.

Geen extra troep aangespoeld na storm
Een container wordt de haven binnengehaald / ANP

Op de Wadden is hier en daar wat rommel gevonden, maar „niet heel erg veel". Op Vlieland, Terschelling en Ameland ligt „nagenoeg niets".

Uit een dek-inspectie blijkt overigens dat er meer containers van boord zijn gevallen dan tot nu toe werd aangenomen. Het gaat nu om 291 containers. Er zitten geen gevaarlijke stoffen in de containers die erbij zijn gekomen. De bedoeling is, zegt Rijkswaterstaat, op korte termijn te starten met de grootschalige bergingsoperatie. Wanneer die gestart wordt is afhankelijk van het weer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen extra troep aangespoeld na storm
Sluiten