Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 25 jan 2019 / 06:16 uur

NK Mens Erger Je Niet bij de carnavalsvereniging

Niets zo tijdloos als Mens Erger Je Niet. Zaterdag is het NK, bij de carnavalsvereniging De Droogpieren die elk jaar weer hoge ogen gooit. ,,Ik hoop dat ik m’n poppetjes snel in m’n home heb.”

Go Sander!

Lekker zichzelf blijven en zich niet gek laten maken door anderen. Sander Fine (34) uit Vreeland weet al precies hoe hij het zaterdag gaat aanpakken. Het wordt zijn zesde NK en hoewel meedoen natuurlijk belangrijker is dan winnen, heeft hij hoge verwachtingen dit jaar. „Ik wil nu toch echt wel een keer eerste worden, ja!”

Sander Fine in optima forma en met Sven Kramermuts op, ,,elk jaar zet ik weer wat anders op m'n kop."

Het kan alle kanten op, roemt hij het mooie spelletje dat hij inmiddels goed kent. „Hardlopers zijn doodlopers. Mensen die overmoedig worden, eindigen meestal vrij laag.” Het is deels geluk, beaamt hij, maar er zit toch ook wel strategie achter. En die verklapt-ie natuurlijk niet, knipoogt hij. Maar vooruit, een klein tipje van de sluier dan. „Als je voor de keuze staat een ander poppetje ervan af te slaan of die van jezelf binnen te krijgen, doe dan dat laatste. Voor je het weet, sta je anders drie rondes te wachten tot je binnenkomt, want terugtellen mag niet, en word je er afgetikt.” Een diepe zucht ontsnapt hem, „echt het zuurste dat er is.”

Niet dat klik-klakding

Voordat hij de dobbelsteen gooit, gewoon old school met de hand, niet met die klik-klak dobbelautomaat die op sommige spellen zit – „daar voel ik het niet bij” – doet hij er nog wat mee. Niet eerst een kusje en nee, hij praat er ook niet tegen voor wat extra geluk. „Maar ik knijp hem heel stevig in mijn hand en denk heel hard aan het getal dat ik moet gooien.” Dan laat hij los en gooit hij de dobbel met zijn losse pols. „Zodat hij lekker rolt en niet in een keer doodvalt op een kant.”

De ‘MEJN’-fan is in het dagelijks leven pompmonteur en heeft ’s avonds vaak wel zin in een verzetje. Het bordspel is veel leuker dan gamen („vind ik niets aan”) en zorgt ook wel voor een bepaalde saamhorigheid. „Dan zitten we met een groepje vrienden thuis en zit iedereen op die stomme telefoon. De een zit te pokeren, de ander op Tinder ofzo. Nou, en dan knal ik dus het bord op tafel en zeg ik: kom mensen, we doen een potje.” De enthousiaste spelletjesman heeft expres niet veel geoefend, „dat werkt het beste bij mij, juist als ik het veel doe van tevoren, verlies ik het op de dag zelf.”

Zes jaar geleden was hij er ook al bij

Home sweet home

In 2015 werd hij derde. Een zenuwslopend potje, herinnert hij zich nog als de dag van gisteren, waarbij het geluk niet zo aan zijn kant stond. De beoogde zessen bleven uit, „ik heb wel zeven rondes binnen moeten wachten.” Maar als-ie dan eenmaal op het bord staat, liefst met rood, zijn lievelingskleur, dan is hij doorgaans niet te stoppen. Er was zelfs ooit een potje waarin hij binnen een kwartier klaar was, zijn persoonlijke record. „Ik vloog ze allemaal zo mijn home in, of mijn straatje, hoe je het ook wil noemen.” Niet dat het een voorbode voor winst was, „het potje erna lag ik eruit.”

Het NK is voor alle leeftijden en kinderen hebben er soms nog weleens een handje van extra stapjes zetten, weet hij. Oftewel valsspelen. ,,Dan gooien ze drie, doen ze tik, tik, tik en staan ze ineens vijf plekken verder.” Wees gewaarschuwd kinders: Sander Fine telt altijd mee. „En als het niet klopt, zeg ik er wat van, het moet wel eerlijk blijven.”

Waar hij zich zelf weleens aan ergert? Het is even stil. ,,Ik vind het vervelend als mensen het spelletje ophouden. Dat je telkens moet zeggen: jij bent nu, jij bent weer.” Fine, die ook wel van een potje bowlen en sinds kort ook schieten houdt, is nu eenmaal gek op snelheid. „Hop met die dobbel en gaan met je poppetje, dat speelt toch het fijnste?”

De 41ste

MEJN XL

Dat een gezelschapsspel en een gezelligheidsvereniging uitermate goed samen gaan, dat blijkt wel in het geval van De Droogpieren en Mens Erger Je Niet. De carnavalsvereniging in Emmeloord organiseert morgen alweer voor de 41ste keer het NK. René Willemsen zit in de organisatie en kan bijna niet wachten. De jaarlijkse spanning, de terugkerende gasten, „en we doen met zeven carnavalsraden uit de polder allemaal ons pak aan, het wordt een kleurrijk geheel.”

Geadviseerd wordt om niet aan dezelfde tafel te zitten als je vrienden en familie. „Dan speel je elkaar weg, is niet zo gezellig.” Zeker 60 procent neemt het spelletje héél serieus: „Ook omdat er om geld wordt gespeeld, de hoofdprijs is 400 euro.” Zo was er vorig jaar iemand die de naam van de winnaar van het potje doorkraste en snel zijn eigen neerkrabbelde. „Daar kan ik me dus echt aan ergeren hè, gewoon een volwassen man die dat deed.” De mooiste dag van het jaar bij De Droogpieren, naast carnaval natuurlijk, waar mensen uit het hele land op afkomen. Zelfs Belgen. „Misschien heet het daar wel Allee Manneke, Maakt Ge Nie Zo Druk!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
NK Mens Erger Je Niet bij de carnavalsvereniging
Sluiten