Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Senaat blokkeert voorstel Trump over shutdown

Een poging van president Donald Trump een einde te maken aan de gedeeltelijke schutdown werd door de Amerikaanse Senaat afgewezen. Trump beloofde illegale immigrantenkinderen tijdelijk een betere bescherming tegen uitzetting in ruil voor 5,7 miljard dollar op de nieuwe begroting voor een muur of hek op de grens met Mexico.

Zijn voorstel, bedoeld om de gestopte overheidsdiensten na meer dan een maand te hervatten en de betrokken ambtenaren te betalen, kreeg onvoldoende steun. De benodigde zestig voorstemmers kwamen er zoals verwacht niet: 50-47.

Blijven overleggen

Het Democratische tegenvoorstel – overheidsfinanciering voor twee weken zonder geld voor de muur – haalde het evenmin. Van de leden van de Senaat die een stem uitbrachten, zeiden er volgens The New York Times 52 ja tegen het plan, 44 nee. Zes Republikeinen stemden met de Democraten mee.

Trump liet naderhand via woordvoerster Sarah Sanders weten dat hij zich over een Senaatsvoorstel voor een tijdelijk regeringsbudget, voor drie weken, wil buigen als daar een flinke „ aanbetaling” voor de muur in zit. Het Witte Huis bevestigde tevens dat toonaangevende senatoren Mitch McConnell en Chuck Schumer blijven overleggen over een mogelijkheid uit de impasse te geraken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.