Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Kind moet dubbele achternaam kunnen krijgen’

Het heeft even geduurd, maar nu lijkt er dan toch verandering in gebracht te worden. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd een wet te wijzigen zodat het voor kinderen mogelijk wordt een dubbele achternaam te krijgen.

Petitie

Het idee dat een kind het recht heeft om zowel de achternaam van de vader als moeder te hebben is niet nieuw. Tien jaar geleden al constateerde een werkgroep van het toenmalige kabinet dat de wet over dit onderwerp best gewijzigd kon worden. Nu is het namelijk nog zo dat ouders moeten kiezen of het kind de achternaam van de vader óf moeder krijgt, beiden kan dus niet.

Het initiatief voor de dubbele achternaam komt niet van de Tweede Kamer zelf. Het was de Amsterdamse Laura Kraak die in 2016 een petitie startte voor de dubbele achternaam bij kinderen. Ze haalde ruim tienduizend handtekeningen binnen. Volgens haar moet het naamrecht verruimd worden. Kinderen moeten maximaal twee achternamen kunnen hebben.

‘Waarom niet?’

D66-Kamerlid Vera Bergkamp pakte na tien jaar omdat ,,veel jonge ouders aangeven deze extra keuze te willen. Ik vind het goed om daarnaar te luisteren. En waarom niet?”

Nederland blijkt in het naamrecht nogal achter te lopen op andere landen. In bijvoorbeeld Frankrijk en België is het namelijk wel mogelijk om een kind een dubbele achternaam te geven. Als een kind bij bijvoorbeeld het huwelijk nog een achternaam aanneemt, dan moet het een van de andere twee achternamen laten vallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.