Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Hechtenis ex-voorman No Surrender opgeheven

De voorlopige hechtenis van Henk Kuipers is opgeheven. De rechtbank in Groningen gaf maandag gehoor aan een schorsingsverzoek van de voormalige captain van motorclub No Surrender. Eerdere pogingen van Kuipers om vrij te komen waren niet geslaagd.

Afpersing, diefstal

De 54-jarige Kuipers zit sinds december 2017 vast op verdenking van een groot aantal feiten, waaronder afpersing, diefstal met geweld en het leiden van een criminele organisatie. Maandag benadrukte Kuipers bij een pro-formazitting dat de voorlopige hechtenis al lang duurt en hij graag bij zijn gezin wil zijn. Het Openbaar Ministerie verzette zich tegen het verzoek.

De rechter legde als bijzondere voorwaarden op dat Kuipers, die een enkelband krijgt, geen media-optredens mag geven en geen contact zoekt met ex-leden van No Surrender. De Emmenaar legde vorig jaar zijn functie als ‘World Captain’ neer. Ook liet hij zich toen uitschrijven als lid van No Surrender.

De rechtbank probeert de zaak tegen Kuipers en een aantal andere kopstukken van No Surrender tussen 17 juni en 11 juli inhoudelijk te behandelen. De voorlopige hechtenis van medeverdachte Theo ten V., een voormalige rechterhand van Kuipers, is maandag ook opgeheven. Hij zat bijna een jaar vast.

Uitbraakplannen

Na een anonieme melding over uitbraakplannen werd Kuipers in september vorig jaar in allerijl overgebracht van de gevangenis in Leeuwarden naar de zwaarder beveiligde afdeling BPG (Beheersproblematische Gedetineerden) in Vught. Twee weken later werden de extra maatregelen opgeheven en kon Kuipers terugkeren in een normaal regime. Hij komt vrijdag op vrije voeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hechtenis ex-voorman No Surrender opgeheven
Sluiten