Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 jan 2019 / 20:53 uur

Ijsmeesters hopen op schaatsmarathon op natuurijs

Wie had het gedacht, dat er nog een ‘echte’ winter aan zou komen. De afgelopen dagen zijn er minuscule laagjes sneeuw te zien en met de aanhoudende vorst worden ook de eerste schaatsen weer van zolder gehaald. Reden voor schaatsfanatici om te speculeren over de eerste schaatstochten op natuurijs.

Optimistisch

Volgens de schaatsbond KSNB zijn lokale ijsmeesters optimistisch. Ze achten de kans groot dat binnenkort de eerste schaatsmarathon kan worden gereden. Op natuurijs welteverstaan. De Ijsmeesters in Haaksbergen en Noordlaren hebben hoop. Op die plekken worden maandagochtend de eerste ijsmetingen uitgevoerd. Indien nodig brengt de KSNB-inspecteur ook een bezoekje aan Nieuw-Buinen om daar de ijsdikte te meten.

Een schaatsmarathon kan worden gereden als de ijsvloer op de hele baan minimaal drie centimeter dik is. Vorig jaar ging de primeur naar schaats- en skeelerclub IJSCH uit Haaksbergen. Daarna werden er in Arnhem en Noordlaren ook nog marathons verreden. Daarna viel de dooi in, waardoor de vierdaagse niet kon worden uitgereden.

Dit jaar is Arnhem – en ook Veenoord Nieuw-Amsterdam – achterop geraakt in de strijd om de eerste marathon op natuurijs. De laatste keer dat er een volledige vierdaagse wedstrijd op natuurijs werd gereden in Nederland, was in december 2010.

Dit weekend openden verschillende ijsbanen hun deuren vanwege de aanhoudende vorst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ijsmeesters hopen op schaatsmarathon op natuurijs
Sluiten