Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 20 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Krenten uit de pap van Noorderslag

Iedere januari komt de vrijwel voltallige Nederlandse muziekindustrie samen voor Noorderslag, waarmee het popjaar officieel wordt ingeluid. Dit zijn een aantal van de meest opmerkelijke acts die je de komende maanden op de festivals gaat zien.

Het zalencomplex De Oosterpoort in Groningen is tijdens Noorderslag een komen en gaan van bekende en opkomende artiesten van Nederlandse bodem. Een geslaagd optreden op Noorderslag staat garant voor vele boekingen op festivals en in popzalen. Grote namen als Famke Louise (zie foto links) en Frenna presenteren hier hun liveshows voor liefhebbers en professionals, maar het is leuker om te kijken naar welke artiesten hun grote doorbraak nog moeten beleven en voor wie Noorderslag het belangrijkste optreden van het jaar is.

Twee acts om in de gaten te houden zijn de band Tape Toy en zangeres Nona. Ze staan vroeg op de avond geprogrammeerd en gelden als twee van de favoriete nieuwe namen van dit jaar.

Opmerkelijk ten opzichte van voorgaande jaren is de grote hoeveelheid hiphop. Rapper Jay-Way is een van de hiphoppers die zich op Noorderslag in de kijker hoopt te spelen. Hij valt op door zijn opmerkelijke kapsel en knalgele tuinbroek, maar ook omdat hij een van de zeldzame Engelstalige rappers van deze avond is.

Voormalig The Opposites-lid Willem de Bruin verrast met zijn solo-optreden. Bijgestaan door slechts twee muzikanten laat de rapper een serieuzere kant van zichzelf zien. Met zeer persoonlijke songteksten en sobere, gelaagde hiphopproducties die in het verlengde liggen van Frank Ocean laat de geheel in het wit geklede rapster een diepe indruk achter op de toeschouwers. Zijn jongere collega Jacin Trill bouwt niet veel later een feestje in de foyer, inclusief moshpit. Hij heeft misschien niet de beste flow van deze Noorderslag-editie, al compenseert hij dat met zijn tomeloze enthousiasme en cartooneske mimiek.

Voor menigeen is de uitreiking van de Popprijs een van de hoogtepunten van Noorderslag. Dit jaar gaat de prestigieuze award naar Ronnie Flex, die een bijzonder succesvol jaar achter de rug heeft. Onder luid applaus neemt hij de Popprijs in ontvangst. Overigens was dit voor hem al de tweede keer dat hij de prijs mocht ontvangen; de eerste keer was drie jaar geleden als lid van de gelegenheidsformatie New Wave.

Terwijl Ronnie Flex nog bezig is in de Grote Zaal, gaat in de Kleine Zaal zanger Jeangu Macrooy alvast van start. Voor het eerst presenteert hij nummers van zijn op 8 februari te verschijnen album Horizon. Gehuld in een goudkleurig jasje maakt Macrooy er een ware soulshow van met zijn weergaloze band en een sensueel bewegende achtergrondkoortje.

Tot 3.00 uur wordt er gedanst op twee totaal verschillende dj-sets. In de zweterige FunX-kelder draait urbanproducer en beatmaker $hirak (de man achter de hit ‘Drank & Drugs’) een broeierige mix van hiphop en reggaeton. Enige tijd later start in de grote zaal house-dj Sam Feldt. Naast een reguliere draaitafel heeft Feldt ook een saxofonist, trompettist en gitarist meegenomen. Als speciale gastartiest heeft de dj de Belgische zangeres Kate Ryan bij zich, om zijn nieuwe single te zingen.

Daarna dansen de muziekliefhebbers de Groningse nacht in met de klanken van de afsluitende act Fata Boom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Krenten uit de pap van Noorderslag
Sluiten