Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 jan 2019 / 09:15 uur

Honderden asielkinderen ondergedoken

Het aantal asielzoekers dat is ondergedoken omdat ze eigenlijk terug naar het land van herkomst moeten, is met twintig procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Onder de verdwenen asielzoekers bevinden zich 210 minderjarigen.

Dat meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan De Volkskrant. In 2017 ging het nog om 330 asielzoekers, waarvan 170 minderjarigen, die verdwenen. Tegelijkertijd is het aantal bewoners in de zes locaties voor uitgeprocedeerde gezinnen ook afgenomen.

Illegaliteit boven angst

„De angst voor detentie en uitzetting is zo groot dat gezinnen de illegaliteit verkiezen boven terugkeer naar het land van herkomst, waar ze geen perspectief hebben", zegt kinderrechtenorganisatie Defence for Children tegen de Volkskrant.

De woordvoerder van het COA kan dat niet bevestigen. „Dit zijn de kale cijfers. Het gaat om personen die zich twee weken lang niet hebben gemeld. In theorie kan het zijn dat ze daarna alsnog opduiken, maar dat zit niet verwerkt in deze cijfers."

Reageer op artikel:
Honderden asielkinderen ondergedoken
Sluiten