Metro
Metro Lifestyle 15 jan 2019 / 08:00 uur

5x (recente!) spraakmakende films en series

De Netflixserie ‘You’, waarin de knappe Joe nét een obsessief stapje te ver gaat om zijn droomvrouw te veroveren, krijgt een hoop kritiek te verduren. De serie zou stalken romantiseren en dat schiet bij velen, eh, in ’t verkeerde keelgat. En niet alleen ‘You’ hield de gemoederen de afgelopen tijd flink bezig – ook deze vijf releases, of het nou in positieve of negatieve zin was, kwamen behoorlijk in opspraak.

1.     Crazy rich asians

Geloof het of niet, maar dit was de eerste Hollywood-film in 25 jaar tijd (!) met een volledig Aziatische cast en regisseur. Dat leverde bijzondere reacties op social media op, omdat het –vooral voor Aziatische kijkers- veel herkenning bleek op te roepen. Niet omdat de verhaallijn nou zo veelvoorkomend is (hoofdpersoon Rachel ontdekt dat haar vriend uit extreem welvarende kringen komt, met alle gevolgen van dien) maar wél omdat de stereotypering van Aziaten eindelijk eens los wordt gelaten en de film vooral gaat over de zoektocht naar je eigen identiteit. Volgens velen een potentieel begin van de ‘normale’ portrettering van Aziatische acteurs, die (helaas) sowieso al vaak ondervertegenwoordigd zijn in de filmindustrie.

2.     Girl

In ‘Girl’ kijken we mee in het leven van de 15-jarige Lara, die het allerliefste op de planken zou staan als ballerina. Dat bereiken is sowieso al een opgave, maar haar lichaam werkt ook niet altijd even goed mee – Lara is namelijk geboren als jongen en nog volop in transitie. De film won prijs na prijs, maar ontving niet alleen maar lof: vooral vanuit de transgendergemeenschap werd er gesproken over een gekke hoofdrolkeuze. Volgens sommigen had de regisseur moeten kiezen voor een ‘echte’ transgender in de hoofdrol, wat nu niet het geval is: Lara wordt gespeeld door de 16-jarige acteur Victor Polster. Ze is vaak naakt te zien, wat dan óók weer een puntje van kritiek was – dit zou de transpersoon tot een ‘bezienswaardigheid’ maken.

3.     Atypical

Deze Netflixserie gaat over de 18-jarige scholier Sam, die een stoornis in het autistische spectrum heeft. De serie werd goed bekeken, maar er volgde ook een hoop kritiek: zo zou in het ‘echt’ een autist zoals Sam niet bestaan, omdat de schrijvers allerlei verschillende uitingsvormen van autisme in één persoon zouden hebben gegooid. Daarbij zou er flink sprake zijn van stereotypering: autistische mensen worden in films of series vaak als extreem slim of grappig weggezet, zo ook hier, terwijl dat –volgens critici- niet altijd de waarheid is.

4.     To the bone

De serie to the bone, die draait om de twintigjarige Ellen die lijdt aan anorexia, riep dezelfde vraag op als ‘You’: wordt hier opeens een ernstig feit verheerlijkt? Volgens critici zou de serie jonge mensen kunnen inspireren om op een ongezonde manier gewicht te verliezen. Ellen’s tips en tricks om zo snel mogelijk af te vallen worden in de serie tot in detail uitgemeten: op Twitter zou actrice Lily Collens (die zelf ooit overigens ook anorexia had, nog zo’n puntje van kritiek) daardoor zelfs tot ‘pro-anorexiaheld’ uitgeroepen zijn. Zorgelijk, al zag niet iedereen dit zo: de film kan juist ook als waarschuwing dienen.

5.     Birdbox

Knappe kop die de impact van deze film gemist heeft. ‘Birdbox’ werd door sommigen bestempeld als de engste film van 2018 door de gewelddadige manier waarop mensen (door een onbekende kracht) worden gedwongen om zelfmoord te plegen. Dat lot kan alleen ontlopen worden door een blinddoek te dragen, dat voor benauwde situaties zorgt. De film had zó’n impact dat er een challenge ontstond waarbij mensen geblinddoekt over straat liepen of zelfs autoreden. Naar, vond Netflix: ze zouden niet willen dat mensen door de film in het ziekenhuis belanden.

Reageer op artikel:
5x (recente!) spraakmakende films en series
Sluiten