Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 14 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Goed moment kiezen bij huis kopen is zinloos’

Is er licht aan het eind van de tunnel wat betreft de huizenmarkt? Het zou zomaar kunnen. In het laatste kwartaal van 2018 stegen de huizenprijzen nog wel, maar niet zo hard als in de kwartalen ervoor. Ook staan er meer huizen te kopen dan tijdens de voorbije periodes.

Toch is dat nog lang geen reden voor een feestje, meent Ger Jaarsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in gesprek met NU.nl. „De stijging van huizenprijzen vlakt af, maar huizen worden alsnog duurder. Vorig kwartaal voorspelde ik dat de grens van 300.000 euro zou worden doorbroken voor een gemiddeld koophuis. Dat is niet gebeurd, maar dat zal zeker wel gebeuren in het eerste kwartaal van 2019. Dat zijn bedragen die starters niet kunnen betalen.”

Juiste moment?

Mensen die recent een huis hebben gekocht hoeven zich volgens Jaarsma nog geen zorgen te maken. „Als je vorig jaar een huis hebt gekocht en het nu weer verkoopt, zul je ook een flinke winst boeken. Volgend jaar ook nog. Maar we moeten af van het idee dat een huis een belegging is waar je op het juiste moment in moet stappen."

Instappen op het juiste moment is vaak toch een utopie. „Gemiddeld blijven mensen tien jaar in hun koopwoning. We hebben geen idee hoe het met de huizenmarkt is in 2029 en dus is het idee van ‘een goed moment kiezen’ zinloos. Op die manier koop je waarschijnlijk iets wat niet bij je past en waar je dus tegen je zin in zult wonen."

Airbnb

Het bericht valt haast gelijktijdig met het bewijs dat Airbnb inderdaad de huizenprijs opdrijft, dat staat in een onderzoek van economisch blad ESB. Voor het onderzoek keek Hans Koster, universitair hoofddocent spatial economics aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, naar bijvoorbeeld Los Angeles, waar in diverse buurten Airbnb streng aan banden werd gelegd. In die gebieden daalden de prijzen met soms wel drie procent, terwijl in andere regio’s van de grote stad de prijzen soms wel met 25 procent stegen.

Toch denkt Koster dat het Airbnb-geweld niet per se de mensen die een huis willen kopen treft. „Een groep die er echt veel nadelen van ondervindt, dat zijn vooral de huurders", zo vertelt hij bij BNR Nieuwsradio. „Zij moeten nu concurreren met de toeristen en betalen daardoor hele hoge huren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.