Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 14 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Werknemers vinden loonstrookje ingewikkeld

Bij een nieuw jaar hoort een nieuw loonstrookje. Met daarop voor velen een aantal veranderingen, want de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte eind vorig jaar bekend dat Nederlanders er in 2019 netto op vooruitgaan.

Goed nieuws natuurlijk, maar voor mensen blijft het loonstrookje vaak iets moeilijks. Uit onderzoek van Nmbrs blijkt dat ruim een op de drie Nederlanders het ingewikkeld vindt om zijn of haar loonstrookje te controleren.

Erop vooruit

We kunnen in januari 2019, vergeleken met december 2018, 2,5 procent meer nettoloon tegemoetzien. Werkenden met een modaal inkomen gaan er het meest op vooruit. De loonstijging van 2019 heeft te maken met de verlaging van de inkomstenbelasting en met de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Maar wat dit precies inhoudt, is niet altijd voor iedereen even helder. Bijna een op de vijf Nederlanders weet niet precies wat er op hun loon wordt ingehouden. Daarnaast vindt ruim een op de tien Nederlanders het lastig te achterhalen uit welke onderdelen hun loon is opgebouwd. Driekwart van de Nederlanders gaat ervan uit dat zijn of haar loonstrookje altijd klopt.

Wat betekent het?

ZVW, SVW, AOP; de termen zijn niet voor iedereen duidelijk. Daarom hebben we een aantal begrippen voor je op een rijtje gezet.

1 SVW
Sociale verzekeringswet. Loon waarover de premies worden berekend voor de sociale verzekeringen.

2 PF of OP
Pensioenfonds of Ouderdomspensioen. Hier staat hoeveel pensioenpremie je betaalt.

3 Loon LH
Loonheffing. Dit bedrag wordt ingehouden en overgedragen aan de Belastingdienst.

4 ZVW
Zorgverzekeringswet. Iedereen in Nederland betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage voor de ziektekosten in Nederland.

5 AOP
Arbeidsongeschiktheidspensioen. Je betaalt voor ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. Voor de compensatie die jouw partner krijgt als hij geen of een gedeeltelijke Anw-uitkering ontvangt als je overlijdt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.