Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 27 jan 2019 / 17:55 uur

Feyenoord slaat het fundament onder Ajax weg

Ajax moet de scherven bij elkaar zien te rapen, na een dramatische start van 2019. Feyenoord maakte zondag pijnlijk duidelijk dat de topvorm op dit moment ver te zoeken is en won in eigen huis met 6-2.

Toorn van Toornstra

„Ik vind hem echt een held. Ik hou er echt van om met hem in een team te spelen", zegt Robin van Persie na afloop van de Klassieker over zijn ploeggenoot Jens Toornstra. De middenvelder stond afgelopen donderdag in de beker tegen Fortuna Sittard nog buiten de basis, zoals hij bij Feyenoord wel vaker het kind van de rekening is. De kans dat dat snel weer gaat gebeuren lijkt klein, want zondag was hij met een goal en drie assists de grote uitblinker bij de 6-2 overwinning op aartsrivaal Ajax.

Toornstra zijn knipperlichtrelatie met een plek in de basiself staat eigenlijk symbool voor de wisselende vorm van Feyenoord. Met soms indrukwekkend spel winnen van Ajax en PSV (2-1), maar wel met 0-2 op de broek krijgen van Fortuna Sittard. Of met 3-1 onderuit bij PEC Zwolle. Juist tijdens die blamages ontbrak Toornstra in ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Dan zijn de lovende woorden van Van Persie meer dan terecht. De aanvoerder neemt uitgebreid de tijd om de middenvelder te bewieroken. „Zijn pass bij de 3-1 was perfect. Als zo’n bal een beetje meer naar achteren komt, kan ik er niks mee, maar nu kon ik perfect afronden."

Maar als je Toornstra de enige ster van de dag zou noemen, zou je zijn ploeggenoten zwaar tekort doen. Calvin Verdonk had het grootste deel van de wedstrijd Hakim Ziyech in zijn zak, Tonny Vilhena en Jordy Clasie heersten op het middenveld, Van Persie wist zich steeds knap vrij te spelen en Sam Larsson en Steven Berghuis profiteerden keer op keer van de vele ruimtes die de Ajax-backs lieten.

Feyenoord droogt Ajax af in de Kuip ©ANP

Amsterdamse gatenkaas

Dat de Amsterdamse verdediging niet goed uit de winterstop is gekomen, was eerder deze week al duidelijk gemaakt. Maar dat Feyenoord er zes zou maken, hadden ongetwijfeld weinigen voorspeld. „6-2 is wel enorm en de manier waarop ook nog", vertelt de lyrische Steven Berghuis. „Er zitten zoveel verhalen in deze wedstrijd. Dan maak je ineens gelijk en kom je zelfs voor, dan scoren zij de 2-2 en baal je weer. Maar op een gegeven moment begin het geloof te groeien. Vooral de 4-2 was belangrijk, die gaf ons eindelijk lucht."

De zege is een welkom hoogtepunt voor de Rotterdammers in het Eredivisie-seizoen. Want er lijkt niet heel veel meer om voor te spelen. Dat de club derde wordt, is haast een vaststaand feit gezien het grote gat met de nummers twee en vier. Al ogen de Amsterdammers op dit moment zo broos, dat misschien stiekem gedroomd gaat worden over plek twee. „Al denk ik daar nu nog helemaal niet aan", aldus Berghuis.

Aan de andere kant is de opgelopen averij voor de Amsterdammers is extra pijnlijk. Nadat ze vorige week de kans op de koppositie lieten liggen, staan ze nu ineens vijf punten achter op PSV. De ploeg van Erik ten Hag leek voor de winterstop met de wedstrijd sterker te worden, maar vooralsnog oogt het in 2019 alsof de verdediging losgekoppeld is van de rest van het elftal. De ruimtes die daardoor steeds vallen, werden eerder al optimaal benut door sc Heerenveen en Feyenoord deed het nog eens dunnetjes over. Zodoende zijn er na twee competitieduels in 2019 tien doelpunten geïncasseerd, twee meer dan tijdens de eerste zeventien wedstrijden.

Frenkie de Jong baalt van een tegengoal ©ANP

Falen en schaamte

Niets lijkt er nog over van dat in de eerste seizoenhelft gelegde fundament. Het beste wordt dat zondag geïllustreerd door Noussair Mazraoui. De middenvelder maakte voor de winterstop een stormachtige ontwikkeling door, maar in de Kuip zag hij werkelijk mislukken. En daarin was hij niet alleen. „We hebben allemaal gefaald’, erkent middenvelder Donny van de Beek. „Ik schaam me echt, dit doet pijn. Dit heb ik nog niet vaak meegemaakt zo. We hebben helemaal geen recht van spreken vandaag."

En dat terwijl zijn ploeg nog zeer overtuigend begon en op snel voorsprong kwam via een rake vrije trap van Lasse Schöne. De gelijkmaker van Toornstra zette de wedstrijd volledig op zijn kop. ‘Daarna gaat er zoveel fout. De duels verliezen we, we laten onze man lopen, we stonden niet goed, alle tweede ballen waren voor hun. Feyenoord was veel scherper en dat is iets dat je echt jezelf wel kwalijk kan nemen.’

De titelstrijd wil Van de Beek uiteraard nog niet opgeven, maar hij snapt dat dit niet langer kan. „We moeten nu zorgen dat we alles zo snel mogelijk omkeren. We kunnen tactisch wel gaan praten over dit en dat, maar je moet eerst zorgen dat je je duels wint. Daar begint het mee. Dan pas kunnen we verder kijken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feyenoord slaat het fundament onder Ajax weg
Sluiten